Klurigt sommarpyssel

 

Semestern närmar sig med lata dagar i hängmattan. Då kan det vara trevligt att ha något avkopplande att pyssla med. Därför presenterar vi här ett litet klurigt sommarpyssel.


Titta noga på de 12 bilderna. Gissa sedan i vilka orter i Ängelholms kommun bilderna är tagna.
Ledtråd: Blomman i rubriken ovan.
Rätta svar hittar du längre ner.        




Rätt svar:

                                                                 


Brått lönar sig




Där Sanatorievägen passerar återvinningsstationen i Vejbystrand finns en 5-vägskorsning (cykelväg åt norr, cykelväg/bilväg åt söder samt bilväg till idrottsplats åt norr). Här passerar dagligen barn och ungdomar till och från idrottplatsen och fritids.


Mitt i korsningen har Sanatorievägen gjorts avsmalnande så att endast ett fordon åt gången kan passera. Tidigare fanns det lämna-företräde-skyltar vid denna korsning, numera finns det endast en varning för avsmalnande väg.


Därför gäller det att trampa på gasen om du ser en mötande bil, för att hinna före genom nålsögat, som dessutom är alldeles intill ett övergångsställe. Det är hastighetsbegränsning 30 km/tim förbi väghindret, men få verkar bry sig.


Vejbypartiet bryr sig. Vi vill att Sanatorievägen åter förses med lämna-företräde-skyltar. Genast.


Det är brått.

 


Blåst på cykeln?


Det händer att turister, som kommer cyklande längs cykelspåret genom Vejbystrand, vill ta sig ett dopp i havet. Var ställer de då cykeln?


I förlängningen av Kustvägen där den möter Sandlyckevägen finns ett cykelställ. Men det hittar dom nog aldrig. Man måste nog ha bott i Vejbystrand ett bra tag innan man upptäcker det. För stället är väl dolt bakom diverse vindskyddande buskage.


Vejbypartiet föreslår därför att växtligheten ut mot vägen tas bort så att cykelstället blir väl synligt. Dessutom bör cykelstället utökas med lika många platser till. Idag är det trångt.


Genom att ta bort buskarna åt norr undviker vi också att klåfingriga personer kan ”jobba” i skymundan och råka ta någon annans cykel med hem.


Det är bättre att det blåser lite på din cykel ibland än att du blir blåst på cykeln.

 


Hög tid ta bort densamma



Den nya Sanatorievägen i Vejbystrand har försetts med en bred asfalterad cykelbana längs den norra sidan. Invid infarten till idrottsplatsen/återvinningsgården korsas såväl denna cykelbana som Sanatorievägen av en annan cykelväg.


På denna färdas dagligen många barn på väg till och från skolan samt ungdomar och äldre, som alla ska ta sig över vägen.


Vi vågar påstå att denna korsning inte är trafiksäker. Om t.ex. ett barn kommer cyklande norrifrån och skall ta sig över Sanatorievägen skymmer en stor hög sikten åt höger. Denna hög är slutet på den höga bullervall som anlagts längs vägen.


Högen är dessutom beväxt med luk vilket gör det ännu svårare att se ”runt hörnet” för att upptäcka om det kommer någon cyklande (eller ännu värre, en moped) på den breda asfalterade cykelbanan längs Sanatorievägen.


Vid korsningen finns inte heller några cykelhinder som hindrar barn att cykla rakt ut på vägen.


Vejbypartiet kräver att det görs något åt denna trafikfarliga korsning. Inte på sikt, utan nu. Innan en olycka händer.


Man kan säkert om man vill. Kortsiktighet kan enkelt ersättas med långsiktighet. Vi behöver ju inte gå så långt som kommunalrådets förslag i lokaltidningen, att bygga en gångtunnel. Sunt förnuft räcker.


Vejbypartiet kommer fortsatt att arbeta för en trafiksäker miljö i Vejbystrand. Det lovar vi.


Var så säker.



Inkonsekvens är aldrig bra – varför skylta med det?



På sträckan från Vejby udde till hamnen finns elva möjligheter att ta sig ner till stranden. Vid de allra flesta nedgångarna finns det informationsskyltar. Den ena är inte den andra lik.


På tavlan ovan har de elva gångarna markerats.


Skylt med varning för starka strömmar (på tre språk) finns vid nio av de elva gångarna, ej gång 2 och 7.


Varningsskylt med totalt hundförbud på stranden 15/5-15/9 finns vid fem gångar (1,5,8,9,11).


Stor skylt ”Välkommen till Vejbystrand” med bl.a. följande text:
”Under tiden 15/5-15/9 får hund endast vistas på delar av stranden och vattnet som är markerat med gult på kartan”
finns vid fyra gångar (1,4,6,10).


Anslagstavla med bl.a. följande text:
”Hundar får ej medföras på stranden under badsäsongen 15 maj – 15 september”, ”Badförbud vid röd flagga” samt ”Elda aldrig om det finns risk för spridning av brand…”
finns vid två gångar (1,6).


Vid gång 6 är det tillåtet att medföra hund på stranden samtidigt som det är förbjudet. Vid gång 1 är det förbjudet att medföra hund samtidigt som det är tillåtet och för säkerhets skull förbjudet igen.


Skylt med ”Eldningsförbud” finns vid tre gångar (4,5,6) men samtidigt får man enligt anslagstavlan vid två gångar (1,6) elda om risk för spridning av brand inte föreligger. Går du ner till stranden via gång 6 (invid friluftsbadet) får du alltså elda, men inte.


Skylt (om man nu kan kalla ett urblekt papper för skylt) med texten ”Badförbud vid rödflagg” finns vid tre gångar (4,5,8). Dessutom finns förbudet angivet på anslagstavla vid två gångar (1,6).


Information om vattenkvaliteten hittar du på två ställen, vid gång 1 och 6.


Vill du vara absolut säker på att du inte bryter mot några regler när du besöker stranden i Vejbystrand ska du se till att gå via gång 2 eller 7. För där finns absolut inga informationsskyltar överhuvudtaget.

Ett starkt vejbyparti kommer att tillse att kommunal information vid Vejbystrands strand är enhetlig, uppdaterad och tydlig och att skyltarna löpande underhålls. Speciellt då Vejbystrand anses vara en del av  en hav- och badkommun som svämmar över av turister från hela landet .


Allt annat känns ”oförskylt”.





Här får besökare ingen information alls


Saken är inte biff!

 

På informationsmötet i Vejbystrand nyligen uttryckte minst två företrädare för kommunens största parti sin stora glädje över Vejbystrands fantastiska restauranger i hamnen. Ingen sa emot.

 

I den information som fått oss att köpa lägenhet på Victoria Strand står följande att läsa:
”Ändå är det den unika miljön i Vejbystrand med omnejd som gör att så många fastnat för denna lilla pärla vid havet. Här finns det gamla fiskeläget med sin mysiga småbåtshamn och sina restauranger.”

 

Men hur är det i verkligheten?

 

Öppet hav, men i övrigt stängt.

 

Hamnkrogen öppnar normalt inte förrän efter midsommar och Hos Jonas kommer i juni att ha öppet fem kvällar (två lördagar och tre söndagar).
Inget av matställena hade öppet den långa och varma Kristi Himmelsfärdshelgen nyligen. Inte ens glassbåten.

 

Såväl kommunens ledande politiker som de som författar informationsmaterial om Vejbystrand bör naturligtvis ta reda på fakta innan de börjar tala om restauranger, som nästan inte finns.

 

Ett starkt vejbyparti kommer att försöka påverka entreprenörerna som äger matställena i Vejbystrands hamn att dels ha mer kundvänliga öppethållningstider och dels utveckla sin rörelse – gärna med många fiskrätter - så att näringsställena mera motsvarar epitetet restaurang.

 

Först då kan vejbyborna ställa sig bakom det som redan nu står om Vejbystrand på Victoria Strands hemsida:

 

Här finns ett lugn och en avspänd atmosfär bortom vardagens stress som gör att du automatiskt slappnar av och går ner en aning i varv.

 

Under tiden ska kanske såväl politiker som broschyrmakare ligga lite lågt med alla superlativer.

 

 

 


Land och hav, Livsfarligt….

 

I förlängningen av Sandlyckevägen invid Vejby Värdshus i Vejbystrand finns en av de mest frekventerade nedgångarna till stranden. Här passerar många människor på väg till och från stranden.

 

Det är därför märkligt att denna spång ej renoverats på flera år. Brädorna är trasiga, ruttna, böjda i skarvarna och en mängd spikar har krupit upp flera centimeter. Sanden som täcker stora delar av gångplankorna gör det inte lättare att upptäcka farorna.





Nu är det bara en tidsfråga innan någon skadar sig och även om kommunen står ansvarig är det inte roligt för den som får en spik i foten.





Vejbypartiet anser att kommunen omedelbart ska åtgärda problemen, annars kan det gå spik rakt åt fanders.


Vejbypartiet arbetar för att det ska ske ett löpande underhåll av nedgångarna till havet i Vejbystrand och att åtgärder vidtages innan dessa blir en fara för vejbybor och besökande.


Vi kommer även att arbeta för att nedgången invid trappan, som är avsedd för barnvagnar renoveras och görs säker. Idag är den begravd i sand.



Ramp för barnvagnar t.v.


Först om dessa åtgärder vidtages kan Vejbystrand betraktas som den bad- och turistort som kommunens representanter så ofta talar om.


En nedgång får aldrig bli så nedgången som i detta fall.


 

 

 

 


Nationaldagsfirandet i Vejbystrand blev mest skräp


Kommunen har inför sommarens anstormning av badande i Vejbystrand satt ut ett mycket stort antal soptunnor, vid nästan varje stig som går ner mot stranden.


Detta är ett lovvärt initiativ, men tyvärr är tunnorna felplacerade. För ett antal år sedan stod sopkärlen nere på stranden alldeles vid nedgångarna. Då var det lätt att springa till tunnan med sitt skräp.


Det är på stranden som badgästerna äter sin matsäck eller glass och dricker sin läsk. Men ingenstans längs stranden finns det nu någon soptunna. Tanken är tydligen att badgästerna ska spara allt skräpet tills de lämnar stranden och då kasta det i någon av soptunnorna längs Kustvägen-Rosenstigen. Det gör de också, men ändå blir det fel.


Nationaldagen i Vejbystrand firades inte med tal, musik och annan underhållning. Istället vallfärdade man till stranden för att sola och bada.


På hemvägen kastades skräpet i den soptunna man passerade först. Och det blev soptunnan vid Vejby Värdshus och en grön papperskorg i hamnen, eftersom dessa finns där flest badgäster går förbi på hemvägen. Dessa kärl blev nu så fulla att fåglarna lätt kom åt skräpet och kunde sprida det runt om på marken.


Här måste naturligtvis badgästerna skärpa sig. Skräp vore det annars!


Men dom behöver hjälp på traven.


Vejbypartiet arbetar för att det ska finnas soptunnor på eller i direkt anslutning till stranden, så att badgästerna kan bli av med sitt skräp lättare. (Samtidigt vill vi ha nuvarande tunnor kvar)


Så behöver ingen som väljer att fira nationaldagen i Vejbystrand i framtiden bli topp tunnor rasande.


 


Sugen på konstrunda i Vejbystrand?


För dig som gillar konst finns det sedan en tid möjligheten att gå en liten konstrunda i Vejbystrand. ”Rundan” sträcker sig från Vejby Udde via Kustvägen och Rosenstigen till hamnen.


Det är framförallt två motiv som väcker uppmärksamhet längs vägen.


Den ena tavlan, som finns i inte mindre än fem liknande varianter, har vacker röd ram. Den föreställer en överkorsad hund och  är tyvärr osignerad. Det finns dock de som påstår att den härstammar från förbudstiden.


Som en häftig kontrast till ovan nämnda tavla finns en större tavla målad av signaturen TK. Denna tavla, som för säkerhets skull finns på fyra olika platser längs din runda, saknar ram men är mer tillåtande och här finns två hundar avbildade.


Konstintresserade har påtalat att denna tavla även är ovanlig på ett annat sätt. Den röda prick, som konstnärer normalt sätter invid en tavla när den är såld, har här satts på själva tavlan. Troligtvis är den inte färdigmålad eftersom det på varje tavla saknas en markering av tavlans plats.


Är det möjligen detta som kallas konceptkonst?


Vi förstår att kommunen ibland, när ekonomin kärvar, inte kan avsätta tillräckligt med pengar till konst. Att kommunen, liksom konstnärer som har det kärvt, ibland måste suga på ramarna.


Vejbypartiet anser dock att det, trots brist på pengar, måste vara möjligt för kommunen att dels ha tavlor med konsekvent information och dels markera tavlans plats på själva tavlan.


Det skall väl inte vara någon konst?


 


Flottiga, men hopplösa Vejbystrand?



Unga vejbybor är mycket tacksamma för att det sedan några år finns en badflotte en bit ut i havet vid Vejbystrands hamn, som vi alla kan simma till och dyka ifrån.

Den har visserligen inte tillkommit med hjälp av skattemedel, utan är sponsrad av företag som satsar på Vejbystrand. Bra att dom finns, när kommunen sviker.


Men ungdomarna  skulle vilja se fler dykmöjligheter vid hamnen. Varför inte ett hopptorn på baksidan av yttre piren och samtidigt en förlängning av badbryggan?


Idag finns det bara två trappor längs badbryggan. Går du nerför den första blir du blöt om hälarna och går du ner från den andra blir du blöt nästan upp till knäna.
Detta kan kanske vara trevligt för väldigt gamla pensionärer, men för yngre vejbybor är det ingen utmaning.


Ett ungt vejbyparti kommer att aktivt arbeta för att det snarast kommer fler dykmöjligheter vid hamnen, t.ex. ett hopptorn.


Än finns det hopp för de unga i Vejby.

 


RSS 2.0