Viktigt och spännande!

Plan för Vejbystrand

Kommunalrådet  skriver inför julhelgen i Lokaltidningen följande:
Nu har arbetet med en ny översiktsplan börjat. Den berör hela kommunen och blir färdig 2013. Väldigt viktigt och spännande!


Men vad händer under 2012? I väntan på detta spännande dokument?
Ja, kommunen kan kanske göra en enkel plan över det som akut måste göras i Vejbystrand.
Nej, förresten, det vore för mycket begärt. Många av dom som styr och ställer har inte varit i Vejby på länge och vet inte hur här ser ut.


Inför nyåret utarbetade därför Vejbypartiet en plan i form av en almanacka, där det varje månad angives en åtgärd som bör vidtagas av kommunen. Det ska man nog klara av.
Avsikten med kalendern är att skapa insikt om de problem som finns i Vejbystrand, inte på sikt, utan nu.
Almanackan har överlämnats till kommunalrådet och försäkerhets skull har även delar av oppositionen fått ett ex.

Vad är det då vi begär?

Vejbystrand januari mars

I januari ska livbojarna åter sättas ut. Sedan ska de sitta kvar på stolparna 12 månader om året. Så vill även Trygg Hansa.
I februari får Vejbystrand fler hundlatriner till glädje och nytta inte bara för hundar och hundägare, utan även för dem som idag trampar i smörjan.
I mars bör samtliga cykelspårets skyltar bytas ut. I dag är de en skam för turistnäringen i kommunen.

Vejbystrand april juni

I maj sätts åter ”Välkommen till Vejbystrand”-tavlorna ut, nu med rätt information beträffande vad som gäller för ”hunnabadet” och var man får vindsurfa. Dessutom markeras på tavlan tavlans plats med en liten röd prick.
I juni schaktas delar av den kulle, som idag skymmer sikten vid Sanatorievägen, bort.
I juni klipps häcken runt Vejbystrands bibliotek.

Vejbystrand juli september

I juli är det läge måla om skylten som informerar om livbåten vid stranden. Under förutsättning att man hunnit få ut båten från vinterförvaringen.
I augusti kan det vara dags att tänka på de äldre, som måste sätta sig och vila då och då. Klipp ner växtligheten kring parkbänken så de som sitter där får lite bättre utsikt.
I september är det hög tid bygga en busshållplats värd namnet vid Sanatorievägen.

Vejbystrand oktober december


I oktober går vi från sommartid till vintertid. Dock sällan i Vejbystrand. I år tar vi nya tag och ställer om klockorna på stranden. Går inte detta bör de sågas ner.
I november tar kommunen äntligen död på ryktet att Magnarp egentligen heter Magnarsp.
I december blir det säkert halt. Då behövs fler sandbänkar, gärna lite vackrare än den vi har.


Så där ja. Vi har gjort jobbet, nu är det bara för kommunen att göra resten. Och var så säker, vi kommer att kolla att ovanstående genomförs, varje månad.

 


God Jul och Gott Nytt År!

Vejbystrand

Som julmotiv i år har vi valt torget i Vejbystrand, som för några år sedan renoverades 
för flera hundra tusen kronor. 

Nyinflyttad i Vejbystrand

Artikel i NST

Enligt artikel i NST kommer kommunen att till nyinflyttade nästa år skicka ut en mer påkostad tidning med information om kommunen.


Vi förmodar att detta även gäller nyinflyttade till Vejbystrand.


Men nu ser det ju lite olika ut i centralorten och i Vejbystrand.
För att inte informationen till nyinflyttade i Vejbystrand ska bli alltför allmänt hållen presenterar
Vejbypartiet här nedan förslag på vad som bör ingå i den nya informationstidningen 2012:


Kära nyinflyttad i Vejbystrand!

Kommunens förhoppning är att du ska trivas på din nya ort. Men vi måste bekänna en sak.
Eftersom vår kommun är en lågskattekommun räcker inte våra skatteintäkter till allt vi vill göra. Vejbystrand har blivit speciellt illa utsatt eftersom det ligger så långt bort från oss som bestämmer.


Därför är det en hel del vi inte hunnit med.


Ingen livboj i Vejbystrand


När du går ut på isen vintertid längs Vejbystrands strand ska du veta att vi inte längre har några livbojar på stolparna. Vi har tagit in dom, trots att Trygg Hansa inte vill detta.
Tänker du utsätta dig för fara att drunkna ska du göra detta i Vejbystrands hamn, där det finns en frälsarkrans, som vi ännu inte tagit in för vinterförvaring.


Ingen toalett i Vejbystrand

Närmaste offentliga toalett i Vejbystrand finns inte där du tror. Inte heller där den är markerad på kommunens nya cykelkarta. I varje fall är den inte öppen för allmänheten.

Stolpe för hundlatrin i Vejbystrand

Har du hund ska du se till att den håller sig tills du kommer hem från rundan på byn. Hundlatriner för Vejbystrandsområdet finns däremot med som avsiktsförklaring i vår femårsplan. Stolpar finns redan.


Magnarpskylt i Vejbystrand

Får du för dig att bege dig till utkanten av Vejbystrand, t.ex. till Magnarp, ska du veta att det är just så orten heter och inte Magnarsp.


Farlig korsning i Vejbystrand

Måste dina barn passera över Sanatorievägen vid idrottplatsen för att komma till skolan bör du köra dom dit i bil istället. I varje fall tills någon schaktat bort högen med luk, som skymmer sikten för alla som kommer norrifrån.


Vi hoppas du ska trivas i vår kommun. För det gör vi.


Eftersom kommunen redan slutit avtal om informationstidning för nyinflyttade för 2012 finns det inte så mycket mer vi kan göra än att vädja om att ovanstående kommer med i tidningen.


Men för år 2013 föreslår Vejbypartiet följande.
Kommunen bör inte skriva något nytt avtal om en tidning för nyinflyttade. Istället ska de pengar som på detta sätt sparas användas till att åtgärda alla de saker som sedan länge är eftersatta i Vejbystrand.


Det har nyinflyttade i Vejbystrand så mycket mer glädje av.

 

 


I väntans tider


Vejbypartiet har vid flera tillfällen informerat om problemen med ”nya” Sanatorievägen.

Inte minst därför tycker vi det är bra att även andra vejbybor reagerar. Enligt artikel i NST nyligen har boende längs vägen begärt ersättning för ”sveda och värk”.

Det är inte första gången. Avstängningen av delar av vägen har tidigare förorsakat inkomstbortfall för enda butiken längs vägen och kommunen vägrar ersätta för detta, troligen med den vanliga kommunala motiveringen: ”Hur skulle de se ut om vi började kompensera alla näringsidkare som råkar ut för inkomstbortfall pga ombyggda gator?”


Vi tycker kommunen åtminstone kunde ha skickat ett av sina berömda presentkort på 100 kr.


Under ombyggnaden har man asfalterat om vägen så många gånger att vi tappat räkningen. Ett Vejbyparti i majoritet kommer att tillse att det finns en väl genomarbetad plan för nästa stora vägarbete i Vejbystrand efter mottot ”Gräv först, asfaltera sen, och gräv sedan inte mer”.
Klarar man inte detta får man göra som Trafikverket gör på andra ställen i landet, återställa vägen så att den åter blir en grusväg. Då blir det i varje fall inga problem med asfalteringen.


Det finns de som påstår att Sanatorievägen nu – efter 1½ år – är färdigställd. Fel. Den är inte färdig på länge än.


Låt oss ge en bild av den Sanna Torievägen:

Där Sanatorievägen passerar återvinningsstationen i Vejbystrand finns en 5-vägskorsning (cykelväg åt norr, cykelväg/bilväg åt söder samt bilväg till idrottsplats åt norr). Här passerar dagligen barn och ungdomar till och från idrottplatsen och fritids.




Mitt i korsningen har Sanatorievägen gjorts avsmalnande så att endast ett fordon åt gången kan passera. Tidigare fanns det lämna-företräde-skyltar vid denna korsning, numera finns det endast en varning för avsmalnande väg.

Därför gäller det att trampa på gasen om du ser en mötande bil, för att hinna före genom nålsögat, som dessutom är alldeles intill ett övergångsställe. Det är hastighetsbegränsning 30 km/tim förbi väghindret, även för stadens bussar, men få verkar bry sig.


Vi vågar påstå att denna korsning inte är trafiksäker. Om t.ex. ett barn kommer cyklande norrifrån och skall ta sig över Sanatorievägen skymmer en stor hög sikten åt höger. Denna hög är slutet på den höga bullervall som anlagts längs vägen.




Högen är dessutom beväxt med gråbo (tråkigt för allergiker) och annat luk, vilket gör det ännu svårare att se ”runt hörnet” för att upptäcka om det kommer någon cyklande (eller ännu värre, en moped) på den breda asfalterade cykelbanan längs Sanatorievägen.


Vid korsningen finns inte heller några cykelhinder som hindrar barn att cykla rakt ut på vägen.

Vejbypartiet kräver att det görs något åt denna trafikfarliga korsning. Inte på sikt, utan nu. Innan en olycka händer.


Den nya Sanatorievägen har försetts med en bred asfalterad gång/cykelbana endast längs den norra sidan, med en ganska hög trottoarkant. Bor du på södra sidan och har barnvagn, rullator eller rullstol kommer du inte över vägen och upp på gångbanan utan måste riskera livet, när du går längs södra sidan, där det saknas trottoar.




Busshållsplatserna ska vi inte tala om. Men det gör vi ändå. På norra sidan står det en stolpe. Så också på den södra. Ingen bussficka, inget vindskydd, ingen sittplats, inget cykelställ och inte ens en papperskorg. Skräp!




Längs hela vägen tändes lagom till 1:a advent alla lamporna på de jättehöga lyktstolparna. Med en gång gick man från julstämning till förstämning. Inte minst gäller detta för alla stackarna som bor utmed södra sidan av vägen och som nu bländas av gatlyktor halva dygnet. Att skapa julstämning och njuta av adventsljusen är inte något dessa människor kan göra mer. Hur länge de än väntar.

Det må vara att de som byggt om Sanatorievägen nu tror de är färdiga.

Men Vejbypartiet är inte färdiga på länge än.




Artikel i NST

RSS 2.0