Att lägga förslag på is

 

Vejbypartiet stödjer helhjärtat Vejbystrands brandkår. Vi anser att en så pass stor ort som Vejbystrand ska ha eget brandväsen. Det är ju som bekant under de första fem minuterna, som det brinner bäst.

Inför kallaste februari på länge har Ängelholms kommun (liksom Båstad tidigare) i centrum av centralorten anlagt en skridskobana  - gjord av plast. En skridskobana nästan ingen vill åka på.

När Vejbypartiet får makten kommer vi att arbeta för att brandkåren i Vejbystrand blir kvar och dessutom får sådana resurser att den kan spola utomhusis när alla väderprognoser pekar på en längre tid med många minusgrader.
Isen bör förläggas till det i övrigt alltid öde torget i centrum av Vejbystrand.


Det gamla informationssamhället

Vi lever i det nya informationssamhället, sägs det. Men det gamla lever vidare. I varje fall i Vejbystrand.
Norr om hamnen finns det en anslagstavla på vilken föreningar, konstnärer och företag kan sätta upp reklamaffischer. Informativt och lättillgängligt för vejbybor och sommargäster. Problemet är bara att tavlan utnyttjas felaktigt och dessutom är på tok för liten.

Inför stora evenemang i Båstad, som t.ex. "Rhapsody in rock", gör arrangören reklam genom att sätta upp stora affischer överallt på Bjärehalvön, värre än när cirkusen kommer till byn. Vejbystrand har inte förskonats. Anslagstavlan vid hamnen har drabbats många gånger. Affischerna är jättestora, täcker nästan hela tavlan, och klistras ovanpå befintliga affischer och meddelanden, så att dessa döljs helt eller delvis. Man visar ingen hänsyn.
Vejbypartiet kräver att anslagstavlan vid hamnen byts ut mot en betydligt större och därmed mer ändamålsenlig.
För snart kommer Robert Wells igen.

Det papperskorgslösa samhället

I Vejbystrand, mellan hamnen och Vejby Udde, finns en vacker strand. Så här marknadsförs den i Ängelholm:
"Vejbystrand. Bred och fin sandstrand från Vejby udde till hamnen. Strandhed i utkanten av bebyggelsen. Klitter där man kan söka lä. Barnvänligt men varning för farliga strömmar. Strandvakter sommartid. Hundbad, toaletter, dusch."
Men det är inte bara sommartid som stranden utnyttjas. Många är de vejbybor som även höst, vinter och vår promenerar längs stranden. Med eller utan stavar, med eller utan fru, med eller utan hund.
Var ska de kasta sitt skräp? Omslagspappret till chokladen de just ätit, den tomma ölburken eller plastpåsen med hundbajs?



I hamnen finns 4 papperskorgar relativt tätt placerade (plus soptunnan som är reserverad för båtägare).

Nästa papperskorg längs stranden finns på Vejby Udde, 800 m söder om hamnen.
Vejbypartiet arbetar redan för att det på sträckan mellan hamn och udde ska sättas upp flera papperskorgar och som ska sitta där året om. Förslagsvis kan de placeras på de stolpar på vilka det sommartid sitter livbojar.



Varning! Sista papperskorgen på 800 m.

Att lysa med sin frånvaro

Måndagen den 7 februari 2011 drog stormen in över Vejbystrand. En lyktstolpe i hamnen fälldes till marken. Två veckor senare ligger den fortfarande kvar på marken, låt vara något emballerad. Så lång tid hade aldrig en lyktstolpe fått ligga och skräpa om det varit i centrala Ängelholm.

Vi i Vejbypartiet menar att t.o.m. en vecka är alltför lång tid. 
Vejbypartiet kommer att aktivt arbeta för att det sluts ett avtal mellan kommun och lämplig entreprenör, som innebär att entreprenören tar på sig ansvaret för att åtgärda denna typ av stormskador inom någon dag.
I varje fall i Vejbystrand.


På jakt efter ett inomhusbad

I Ängelholm diskuteras nästan dagligen (om man ska tro tidningen) det nya inomhusbadet i kommunen. Det finns många förslag till var i Ängelholm badet ska placeras. Och det kommer att ta många år innan beslut kommer. Samtidigt har kommunen lagt ut Vejbybadet till försäljning. Här har politikerna lite otur, när dom tänker.
I väntan på ett bad i Ängelholm bör kommunen se till att det byggs ett tak över Vejbybadet, så att det får status som inomhusbassäng. Upptagningsområdet är stort. Det finns många skolor och förskolor i närheten. Ett stort bostadsområde med många spänstiga pensionärer växer upp väggivägg med badet. Det finns flera föreningar i Vejbystrand. Inomhusbassängen blir ett alternativ till stranden nedanför, de sommardagar vädret är osäkert. 
Och bassängen kan användas av alla badglada ängelholmare som väntar på ett eget bad.
För att inte badet ska förlora sin status som friluftsbad bör det vara möjligt att sommartid vid vackert väder öppna såväl glasväggarna mot havet som delar av taket.
I anslutning till badet kan en mindre samlingslokal byggas, för olika aktiviteter. En sådan har saknats länge i Vejbystrand.
Om det är möjligt med tanke på strandskyddet flyttas bastun över till klitterna med altan ut mot havet.
Ett Vejbyparti i majoritet kommer att arbeta för ovanstående och kommer dessutom att se till att byggföretaget som ska utföra arbetet lämnar ett takpris, så att budgeten håller.



Om sandningen ska fram




Vintern 2010-2011 har varit ännu värre än året innan. Mycket snö med åtföljande halka. Snösvängen hinner inte med att skotta överallt i tid. I varje fall inte i Vejbystrand. Speciellt besvärligt blir det på trottoarerna när det varit några dagar med tö och sedan åter fryser. Många halkar på väg till bibliotek eller affär. Några hamnar t.o.m. på akuten. Men det finns en enkel lösning.
Vejbypartiet föreslår att det runt om i Vejbystrand placeras sandlådor lika den som står utanför biblioteket. Från dessa kan sedan fastighetsägare ta grus till sina respektive trottoarer, när halkan slår till. En billig och bra lösning. Och det blir färre besök på akuten.
Sandlådorna ska utformas som sittriktiga (gärna sandfärgade) bänkar och kan bl.a. placeras invid de busshållplatser som idag saknar sittmöjlighet. Sandlådorna kan även på sikt ersätta några av de tråkigare bänkarna, som idag finns runt om i byn.
Dags för en debatt på sandlådenivå i kommunen?
Vejbypartiet behövs om sandningen ska fram!



 Sandlådorna kan även på sikt ersätta några av de tråkigare bänkarna, som idag finns runt om i byn.

Cirkelresonemang

I Ängelholms kommunfullmäktige och nämnder finns alltför många ledamöter som vet alldeles för lite om kommundelen Vejbystrand. Det är oerhört viktigt att känna till en bys historia när man ska fatta avgörande beslut för dess framtid.
Vid offentliga möten i Vejbystrand de senaste åren har djup okunnighet om bl.a. hamnen i Vejbystrand och Vejbystrands förhållande till Barkåkra kommit i dagen.
Om Vejbypartiet kommer till makten kommer vi aktivt att arbeta för att politiker i fullmäktige och i nämnder, som förväntas att vara med och ta beslut om Vejbystrands framtid, vid mandatperiodens början deltager i en studiecirkel om Vejbystrand förr och nu.


RSS 2.0