Vejbystrand har bara tid för badgästerna

Klockan är tio i hela Europa, utom i Vejbystrand. Där är den elva.


Många vejbystrandsbor har kontaktat oss för att tala om hur glada de är för att klockorna på Vejbystrands strand visat rätt tid under flera månader i sommar.


För några dagar sedan gick vi emellertid över till vintertid. Tror t.o.m. att det stod i tidningen. Nu gäller den nya tiden i hela Europa. Utom i Ryssland. Och i Vejbystrand.


För här dröjer sommartiden kvar, som om inget hänt.


Och det har det heller inte. Klockorna vid stranden visar fortfarande sommartid. Ingen ändring har skett. Är det kanske med tanke på försenade badgäster?


Ur led är tiden. Klockorna ska naturligtvis gå rätt även utanför badsäsongen.


För Vejbypartiet är urbefolkningen minst lika viktig som badgästerna.


Sommartider hej då….


Välkommen till Väjby!


I säkert mer än 10 år har det stått två stolpar placerade där Saltörsvägen i Vejbystrand fortsätter in i Båstads kommun.


Eftersom kommunen enligt uppgift inte tänker ta bort stolparna föreslår Vejbypartiet att dessa nu utnyttjas för en klämmig banderoll i stil med den nya symbolen för hela Ängelholms kommun, som ju kostat mycket pengar att ta fram.


Med denna moderna marknadsföring kommer såväl båstadsbor som andra turister att känna sig extra välkomna till Vejbystrand.


Ekonomipriset till Ängelholms kommun?

I en lågskattekommun som Ängelholm gäller det att vända på slantarna. Annars kan det hända att kostnaderna skenar iväg, utom kontroll.


Vid nedgången till stranden i Vejbystrand, i hörnet Kustvägen-Sandlyckevägen, har det under lång tid stått en anskrämlig och blek skylt med texten ”Badförbud vid röd flagga”.
Vejbypartiet har under året vid ett flertal tillfällen påtalat den dåliga standarden på alltför många skyltar, bl.a. ovan nämnda.


Vad gör då kommunen? Jo, man skvabbar på en nästan lika blek rosafärgad billig lapp ovanpå den bleka skylten. Med fel information dessutom. På lappen hänvisas till en karta, men den är borttagen.


När man nu ändå tydligen vill göra nåt, varför kan man då inte göra det med en viss kvalitet? Eller hoppas kommunen att spara så mycket pengar att man blir nominerad till ekonomipriset?


Och vem hissar röd flagg under vinterhalvåret? Snillen spekulerar…..


I väntan på busen

På bilden ovan ser du Vejbystrands centrum. Så nu vet du var det ligger.
Här kan du sitta och vänta på bussen.


Väljer du att sitta här nattetid och vänta kan det hända du får se busen. Det är han som skruvar till vägskyltarna i Vejbystrand så att dom pekar käpp rätt åt….


Det vore betydligt bättre om kommunen lärde sig att skruva till skyltarna på ett sådant sätt att det är omöjligt att vrida och vända på dom.


Ett starkt vejbyparti kommer att aktivt arbeta för att samtliga skyltar i Vejbystrand förses med låsbara muttrar så att det blir omöjligt att vända skyltarna.


När detta väl är genomfört blir det endast busen som muttrar.



Kommunen bör hålla låda


Insändare i NST 12 augusti


I  april i år påtalade Vejbypartiet behovet av bajslådor i Vejbystrand. Så här skrev vi:


Hundägare i Vejbystrand har det inte lätt. Det finns få möjligheter att bli av med den svarta bajspåsen under kvällspromenaden med hunden. I varje fall om man ska följa lagar och förordningar.
Det är förbjudet att kasta hundbajs i papperskorgarna invid busshållplatserna. Det finns det stora plakat som talar om. Händer det dras hela papperskorgen in.

Det samma torde gälla för papperskorgarna på vårt öde torg i centrum.


I augusti fick vi stöd av signaturen ”Hundägare Vejbystrand” som även han påtalade bristen på bajslådor.


Hundar är ett ökande problem i Vejbystrand. På ett av de mera populära vandringsstråken i Vejbystrand för hundägare är det ganska tätt mellan bajspåsarna, som kastats i vägkanten. Så tätt att lustigkurrarna i Vejbystrand döpt sträckan till ”latrinlinjen”.

Vejbypartiet arbetar aktivt för att kommunen ska sätta upp fler bajslådor i samhället. Det är vår ”linje”.


 

Stolpe på KVS-området i Vejbystrand 


Ängelholms kommun bör nog inte spela på lotto


För ca 4 månader presenterade Vejbypartiet här 12 saker i Vejbystrand som är under all kritik. Bleka, oläsliga, felstavade eller vinga skyltar, uppeldade papperskorgar och plankor fulla med spik.

Sedan vi gjort kommunen uppmärksam på detta elände har man nu åtgärdat  3 av dessa. En stolpe står nu lodrätt, en cykelskylt är läslig och det finns plankor utan spik för badande vejbybor.


Det är mindre än en åtgärd per månad. Med denna takt kommer det att ta mer än ett år innan arbetet är slutfört.  


3 rätt av 12 är naturligtvis djupt otillfredsställande.




Livrädda eller livräddade?


Så var det dags igen att dra in livbojarna längs badstranden i Vejbystrand. Vi har fortfarande svårt att förstå varför. Är de stöldbegärliga? I så fall varför bara halva året?


Eller är det så att en turists liv är mera värt än en permanentboendes? Det är ju enbart av turisterna kommunen lever, eller?


Under höst, vinter och vår är det färre personer som vistas på stranden samtidigt och dessa har därför mindre chans att bli räddade om något händer. Det är betydligt kallare i vattnet, vilket gör det mer kritiskt för en som råkar illa ut.


Bukten i Vejbystrand lämpar sig väl för surfning. Många går ut på isen med eller utan hund. Det finns t.o.m. dom som börjar bada tidigt på våren vid Vejby Udde. Hur ska vi rädda dessa om någon av dom skulle hamna i svårigheter?

Vi har sagt det tidigare. Vejbypartiet arbetar aktivt för att livbojarna skall finnas på plats längs stranden alla årets 12 månader, samma period som vi förmodar att Trygg Hansas försäkringar gäller.


Vejbypartiet kommer alltid att arbeta för en ”permanent” lösning.


Inga fler kommunala tavlor?

 

Sommaren är tydligen slut och då är det fritt fram och ta med eldvapen till Vejbystrands strand och sätta upp affischer där?

Eller?

Tavlorna med dessa förbud har i varje fall tagits in av kommunen. Om det var för översyn var det dock behövligt.

Det är ju aldrig särskilt lämpligt när ramen kring en informationstavla är så bred att den skriftliga informationen inte får plats på själva tavlan.


När tavlorna sätts upp igen hoppas vi att texten får plats. Dessutom är vår förhoppning att ordningsföreskrifterna ska presenteras på ett mera professionellt och komplett sätt.

Hittills har ordningsföreskrifterna innehållit fler mellanslag än bokstäver och viktiga föreskrifter som eldningsförbud har helt glömts bort.

 

Ett Vejbyparti i majoritet kommer att se till att vi får professionellt utformade anslagstavlor i Vejbystrand.

Kommunen har gjort tillräckligt med tavlor redan.


Att vara på sin vakt


Ängelholms kommun har summerat sommaren som gått. I år har det funnits strandvakter i fyra torn i Ängelholm medan två stod i Vejbystrand. Hur det blir nästa år är inte klart men Camilla Jönsson uttalar sig i NST den 15 september om att det kan komma förändringar.
– I Vejbystrand hade vi två torn och det var inte behövligt. Det hade räckt med ett, säger hon.


Nu är det ju inte så enkelt.

I fjol fanns endast ett torn och det stod på södra delen av stranden, vilket gjorde att norra stranden var helt obevakad. I år fanns ett torn på södra och ett torn på norra stranden, ganska fula faktiskt.


Har kommunen inte råd till mer än ett torn nästa sommar så är det viktigt att det placeras rätt. Om det placeras på värnet mitt emellan södra och norra stranden så har strandvakterna fri sikt inom hela det område de ska bevaka. Dessutom behövs det inte så många strandvakter.


Måste man av andra skäl ha fler strandvakter än behovet för dagen så kan de ju kratta tång, låta folk ta simborgarmärket eller lära ut livräddning.


Strandvakterna är ett samarbete mellan Ängelholms kommun och Ängelholms simsällskap som drivs med hjälp av sponsorer. Ett ”torn” på värnet behöver inte vara mer än 20 cm högt och då kan sponsorernas logotyper göras betydligt mindre. Det är ändå ingen som kommer ihåg vem som sponsrar. Det enda vi kommer ihåg från i somras var att ”Vejby Vänster” var med och betalade (se bild ovan).


Vejbypartiet kommer att arbeta för att framtida ”torn” placeras på värnet och utformas så att det smälter mer in i landskapsbilden.


Vi vill värna om de badande. Men även om miljön.




Från värnet är det fri sikt åt såväl norr som söder.


RSS 2.0