Var står Vejbypartiet på V-H-skalan?

 
 

Vejbypartiet är ett parti som redan presenterat en mängd bra förslag för vejbyborna. Ryggdunkningarna vi fått av andra vejbybor när vi veckohandlat på ICA Vågen har stärkt oss i vår övertygelse.

I Vejbystrand finns mycket att göra.

 

Etablerade politiker vill ofta veta – innan de accepterar något av våra förslag – vem som står bakom partiet. Detta är kutym inom politiken. För att en etablerad politiker ska kunna ta ställning till ett förslag är det ibland viktigare vilka förslagsställarna är än vad själva förslaget handlar om. De flesta politiker tänker nämligen i vänster-höger-termer och har svårt för att acceptera förslag från det andra blocket oavsett innehåll.


När Vejbypartiet lägger ett förslag utgår vi inte från någon vänster-höger-skala. För att uppnå ett bättre Vejbystrand räcker det med sunt förnuft och klara, effektiva beslut.

Men partiet står mer åt Vejbystrand än åt Huvudorten.

 

Vejbypartiet anser att vår lilla by under alltför lång tid blivit styvmoderligt behandlad. I Vejbystrand bor det många människor som betalar skatt. Får dessa idag ut vad de kan förvänta sig av kommunalskatten? Tveksamt.

 

Vejbypartiet arbetar för att de som bor på orten ska bli lika uppskattade som de är beskattade.


Att vara ute och cykla

 

Från den 1 mars 2011 kan enligt Ängelholms turistbyrå cykelpaketet "Bjärehalvön runt" bokas av turister.


För en kostnad per person av 1495 kr får turisten övernattningar på vandrarhem och hotell med frukost, lakan och handduk, färdbeskrivning samt tips på sevärdheter.
"För dig, som gärna tar dig fram på cykel bjuder Bjärehalvön på storslagna naturupplevelser! En stor del av cykelturen följer kusten genom idylliska små samhällen, med utsikt mot havet."


Ett av de små idylliska samhällena är Vejbystrand, där cykelspåret passerar genom byn. Tyvärr är alltför många av de skyltar som visar vägen genom byn i väldigt dåligt skick. För 1495 kr kan man som turist begära att det finns välplacerade och fräscha skyltar längs den idylliska vägen. För att nu inte tala om de turister som efter 1 maj bokar "cykelpaketet med guldkant", där priset är 9600 kr per person.


Vejbypartiet vet att vi inte är ute och cyklar i denna fråga. Det ska så lite till för att vi vejbybor ska känna att vi har lite guldkant på tillvaron. 



Ingen sommartid i Vejbystrand



Halv 7 eller kvart över 3? Bara att välja.



I natt gick hela Europa över till sommartid. Utom Vejbystrand.

För enligt de stora urtavlorna vid Vejby havsbad har tiden för länge sedan sprungit ifrån oss. Eller vi från den.

Aldrig någon gång senaste 5 åren har klockorna på stranden visat rätt tid. Om de åtminstone stått stilla, så hade de visat rätt tid två gånger per dygn.


Ett starkt Vejbyparti kommer att tillse att denna typ av vilseledande information försvinner från byn. I samarbete med de som ansvarar för klockorna kommer vi antingen att se till att klockorna byts ut eller borttages helt.


Prickfria skyltar i Vejbystrand

I Ängelholms turistguide för 2011 gör man reklam för "härliga badplatser vid havet". En av badplatserna som nämns är Vejbystrand. Och visst är stranden i Vejbystrand härlig.

Men risken är stor att de turister (svenska och utländska) som letar sig till orten blir något besvikna när de stiger ur bilen och möts av ett virrvarr av skyltar, många svåra att läsa.


Mellan hamnen och Vejby udde är det möjligt att ta sig ner till havet till fots på elva ställen:

- I hamnen där det finns en varningsskylt (för strömmar) på 3 språk samt en skylt med hundförbud 15/5 - 15/9

- Mitt för Kronprinsessan Victorias kustsanatorium, där det finns två gångar ned till stranden. Vid båda står en varningsskylt och vid den södra dessutom en skylt med texten "Badförbud vid rödflagg". Denna skylt är knappt läsbar.

- Vid gången norr om friluftsbadet, där skyltar saknas helt.

- Vid gången söder om badet, mitt för Lindahls väg, där det finns en varningsskylt.

- Vid de offentliga toaletterna mitt på Kustvägen, där det finns två gångar ned till havet. För båda finns en varningsskylt samt en skylt med hundförbud. Vid den norra står dessutom en skylt "Badförbud vid rödflagg" samt en dåligt läsbar skylt om eldningsförbud.

- Vid gången i hörnet av Kustvägen och Sandlyckevägen, där det finns en varningsskylt, en skylt om eldningsförbud samt "Badförbud vid rödflagg".

- Vid nästa gång (åt söder) ner till havet, där det står en varningsskylt.

- Vid gången alldeles norr om Vejby udde, där skyltar saknas helt.

- Vid Vejby udde, där det finns en varningsskylt. Dessutom finns det en skylt med hundförbud, men den sitter på stolpen för handikapparkering.


När Vejbypartiet kommer till makten kommer vi att införa enhetliga skyltar, med all information samlad, för samtliga gångar ned till stranden enligt följande:
- Varningsskyltar (för strömmar) på 3 språk med tillägget vad röd flagg betyder.
- Hundförbud 15/5 - 15/9 med tillägget att detta ej gäller hundbadet.
- Eldningsförbud.

När de nya varningsskyltarna införs kommer vi även att tillse att dessa får ett mera modernt och korrekt språk.
Det swengelska "When it is blowing the wind..." kommer att ersättas med förslagsvis "Winds cause strong currents which are dangerous when bathing."
Dessutom kommer ordet "fur" i den tyska texten att ersättas med det korrekta "für".Vejbypartiet kommer att satsa på prickfria skyltar längs stranden, med undantag för ovan nämnda tyska text.
Så slipper vejbyborna att skämmas.


Vi kan t.o.m. tänka oss att gå så långt att vi använder lite av de pengar, som årligen avsätts till att tala om för turister hur härlig Vejbystrands badstrand är, till att göra den så härlig som man säger i broshyrerna att den är.


Oh Boj, hur svårt kan det vara?



Politikerna i Ängelholm vill försöka förhindra framtida olyckor och incidenter mellan motorbåtar/vattenskotrar och badande längs kusten. De föreslår en förbudszon 100 meter ut från stranden samt en utvärdering efter sommaren. Här har de än en gång otur när de tänker.

Normalt gäller en förbudszon 200 meter ut från stranden. Anledningen till detta är bl.a. att simkunniga badgäster först måste ta sig genom området där barn och ungdomar plaskar omkring för att sedan kunna simma i lugn och ro. Då behövs mer än 100 meter.

I Vejbystrand föreslås även denna 100-metersgräns trots att det är så långgrunt på sina ställen att vattnet bara når till knäna 100 meter från strandkanten.
I sommar ska dessutom båtar kunna komma in till stranden i höjd med friluftsbadet, vid hundbadet.
Hade politikerna valt en 200-metersgräns i Vejbystrand hade man inte behövt göra om skylten som står vid Vejby udde och på vilken det nu står:
"Vindsurfing, vattenskidåkning och vattenskoter mm är endast tillåtet inom 
markerat område samt längre ut än 200 meter från stranden".
Det markerade området är det mycket populära ”hunnabadet”, som vi är mycket glada för att det finns i Vejbystrand, även om skyltningen dit kunde varit bättre.

Ett Vejbyparti i majoritet kommer att genomföra följande i Vejbystrand:
Markera med bojar en förbudszon 200 meter ut från stranden.
Införa olikfärgade bojar med 100 meters mellanrum så att de som tränar till simborgarmärket i havet får enkla riktmärken.
Förbjuda m
otorbåtar vid hundbadet och hänvisa dessa till intilliggande småbåtshamn.
Se till att den stora tavlan vid Vejby udde alltid är aktuell.


Vejbypartiet kommer dessutom, tillsammans med simsällskap, att erbjuda alla politiker i Ängelholms kommunfullmäktige möjligheten att ta simborgarmärket. 
Så vet de kanske lite bättre vad de beslutar om.
Ett starkt Vejbyparti arbetar för färre kostsamma utvärderingar och mer sunt förnuft.

Välkommen till Vejbystrand – men först nästa år?

 

I Vejbystrand finns ett vandrarhem till glädje för turisterna som besöker orten.
Om du idag vill boka en övernattning där får du vänta nästan ett år. Vandrarhemmet är – enligt deras hemsida – fullbelagt hela 2011.
Det är naturligtvis positivt att så många vill besöka vår lilla by och övernatta här, men samtidigt är det tråkigt att det redan är fullbelagt för hela året.

Vandrarhemsplatserna i Vejbystrand är inte tillräckligt tilltagna - såvida det nu inte finns alldeles speciella orsaker till att vandrarhemmet är fullbokat just i år.

Ett starkt Vejbyparti kommer att arbeta för att turistföreningen får sådana resurser att denna tillsammans med driftiga näringsidkare och föreningar på orten långsiktigt kan utöka antalet övernattningsmöjligheter i Vejbystrand.

Vi vill att turisterna skall vara välkomna hit varje år.


Inget att skylta med



Du har förmodligen redan läst historien på nätet. Om inte, så kommer den här i den korta versionen.

En kvinna i Förslöv längtade till kusten och beslöt att leta någonstans att bo i Vejbystrand. Hon tog en dag i februari sin cykel och gav sig av. Damen hade hört att det skulle finnas bostäder på något som hette Kvistgårdsvägen eller Victorias väg. Men dit hittade hon inte, för båda visade sig ligga på en annan väg vid namn Mellanvägen.

Nåja, jag får väl fråga någon, tänkte hon. Men hon såg ingen. Det blåste en kall vind.

Eftersom damen nu ändå tagit sig ända till Vejbystrand beslöt hon att se var distriktssköterskemottagningen ligger. Hon följde skylten utanför biblioteket, gick in i byggnaden, men fann bara en frisör och så biblioteket förstås.

Dom renoverar kanske lokalerna, tänkte hon och cyklade vidare för att se var tennisbanorna ligger. Kvinnan var nämligen ganska bra i tennis. Snart hittade hon en hänvisningsskylt, men den pekade på en nerlagd mack.
McEnroe, tänkte hon. Dom har humor i byn.


Nu gav hon upp och bestämde sig för att cykla till busshållplatsen och ta bussen in till Ängelholm, för att se om det var bättre där. Det var dock svårt för henne att veta riktigt var hon skulle ställa cykeln under tiden, eftersom någon vänt hänvisningsskylten bakochfram.


På bussen mot Ängelholm funderade hon på om skyltningen där skulle visa sig vara lika undermålig.


Vejbypartiet arbetar för att hänvisningsskyltar i byn ska visa rätt information och peka i rätt riktning. När kommunen lägger ner distriktssköterskemottagningen då tar man också ner skylten.


 


När Vejbypartiet kommer till makten tänker vi se till att stolpar med skyltar står lodrätt, att de är väl synliga och står på sådan höjd att de syns även när snödrivorna hopar sig.


Dessutom kommer vi att se till att alla skyltar i byn löpande rengöres och att klotter tas bort. Sist, men inte minst, kommer vi att skapa resurser för att anställa en korrekturläsare på skyltavdelningen. Gärna någon från MAGNARSP.


Ett jubileum – värt att inte fira



I år fyller Vejby 621 år. Så det är inte läge att tillsätta en kommitté för att börja arbeta med 700-årsjubileet. Det skulle man kunna fira.

Men sedan finns det jubileum som inte är värda att fira överhuvudtaget.
T.ex. det faktum att det i dagarna är en månad sedan lyktstolpen i hamnen föll. Den ligger fortfarande och skräpar.

Snart firar vi inte heller ett annat jubileum. Är det någon som vet hur länge det stora hålet funnits på Sanatorievägen?
Vi är många som nästan fördärvat stötdämparen på bilen när vi hämtat och lämnat på dagis eller kört till hamnen för att se till båten.
Vejbypartiet kommer att arbeta för att ansvariga för vägarna i byn direkt görs uppmärksamma på denna typ av trafikfaror, när nu de ansvariga inte själva ser dessa.
Vi vill att bilverkstäderna i Vejbystrand med omnejd skall ha full sysselsättning – men av rätta orsaker.


RSS 2.0