Varför inte en station i Vejbystrand?

Station Vejbystrand

Ängelholms kommun har 25 TiksPac-stationer som denna, där hundägare gratis kan ta svarta plastpåsar.

Det är kommunen själva som beslutar var dom ska placeras.

 

Av någon anledning har kommunen beslutat att det inte behövs någon station i Vejbystrand. Man skiter tydligen i hur vi har det.

Vejbystrand kunde väl i alla fall få en till pås-seende.

Gärna försedd med en karta som utmärker var slängmöjligheterna av hundbajs finns på orten, så att hundägarna vet var de ska slänga påsarna.

Idag är det inte alltid så lätt att hitta en hundlatrin.

Vejbystrand anslag


Varför värnar kommunen inte miljön i Vejbystrand?

”Miljökontoret arbetar under miljönämndens ledning för att alla i Ängelholms kommun skall ha en god livsmiljö. Uppdraget är mycket brett och omfattar både människor, natur och miljöfrågor.”
(citat från kommunens hemsida)


 Vejbystrand bajs

Det vore inte fel med en station vid stranden. Bajspåsarna bör vara svarta, ej rosa.


Vejbystrand – vänort eller vändort?

Vejbystrand skylt

Enligt uppgift i media ska snart flanörer i centrala Ängelholm via skyltar få veta hur långt det är till vänorterna Kamen, Dobele och Höje-Taastrup.

 

Kommunledningen tycker förslaget om vänortsskyltar som vänortskommittén lämnat över är bra.

Målet med vänortsutbyte i Ängelholms kommun är att kommunen och dess invånare ska lära känna och förstå andra människor och deras kultur.

Inom kommunen finns naturligt nog inga vänorter, men däremot en vändort.

Det är så många kallar Vejbystrand, där bussen vänder.


Hur skulle det vara om även vändorten Vejbystrand uppmärksammades på skyltarna som ska stå vid resecentrum, i Stadsparken och på Stortorget? Då skulle flanerande politiker bli påminda om att det finns en verklighet utanför centralorten och där kraven från invånarna är högre än att då och då se en stadsbuss vända.


Detta borde man ta en vända till om i kommunstyrelsen.


Vändorten Vejbystrand ligger inte längre bort än 14,7 km.

Vejbystrand buss vänder


Plötsligt i Vejbystrand?

Vejbystrand strand

Det verkar som om man plötsligt i stadshuset kommit på att det finns stränder på flera håll i kommunen, trots att de inte ligger i stadens absoluta närområde.

Plötsligt syns på en av Vejbystrands stränder grävmaskiner, som flyttar sand från havet, bygger klitter och playa.

Det är vi glada för och Vejbypartiet hoppas nu att detta kommer att leda till att kommunen ser över hela Vejbystrands strand, så att denna blir utrustad med lämpliga nedgångar, hela trappor, hållbara badbryggor, toaletter, räddningsbåt, livbojar och soptunnor. Samt att allt skyltas med korrekta och tydliga skyltar, rätt placerade.

 

Först då kan vi välkomna badgäster och turister till vår, en gång så fina, badort igen.

Dessutom kanske vi då slipper sådana här kommentarer på nätet:

 

Vejbystrand Norra är en eftersatt kommunal badplats med ett virrvarr av skyltar, några som förbjuder hund, några som tillåter hund på stranden. Många skyltar är svåra att läsa. Det finns inga papperskorgar längs den långa stranden, varför det lätt blir nedskräpat.


Så får vi liv i döda torget i Vejbystrand

Vejbystrand torg

Det finns ett torg i centrala Vejbystrand, som nyligen renoverades för flera hundra tusen kronor. Det kallas populärt för ”Döda Torget” eftersom ingen ännu sett någon använda det, mer än en gång årligen när det är julmarknad.

Hur får vi då liv i detta döda torg?

Vejbypartiet föreslår att det anlägges en lekplats för barn där det idag finns en outnyttjad gräsmatta. Dessutom sänks en del av området något, så att det blir möjligt för frivilliga brandkåren att spola en is för de minsta.

Så får vi åter lite liv och rörelse i centrum. Sommar som vinter.

Spin-off-effekterna är flera. Lekplatsen som idag finns bakom ICA Vågen kan tas bort och ytan kan användas som återvinningsanläggning istället för den som idag ligger ocentralt vid idrottsplatsen.
Det är betydligt fler som varje vecka beger sig till ICA Vågen med bil än som beger sig till idrottsplatsen. Då kan man passa på att slänga glas, papp, papper och plast, när man ändå är ute med bilen.


Bra för miljön.

Lekplats Vejbystrand

Lekplats som bör flyttas


Att handla i Vejbystrand

Vejbystrand belysning

(Ovanstående är hämtat från veckans Lokaltidning för Ängelholm.)

 

I Vejbystrand har vi inte så många alternativ när vi vill handla. En ICA-affär, en blomsteraffär och en elaffär. Inte mer. Men även för oss vejbybor ska det vara ljust när vi handlar. Dessutom ska gatlyktorna vara vackra och inte missriktade.


Förr, när man såg att det lyste hemma hos Svenssons, då visste man att dom var hemma. Detta gäller inte längre. När det nu lyser hos vår granne är det bara ett tecken på att gatlyktorna mittemot tänts.


Höga lyktstolpar med lysrör och som ser ut som uppochnedvända ishockeyklubbor hör möjligen storstadsmiljön till. Detta är inget för lilla Vejbystrand, där vi vill behålla bykänslan.


Sedan är det bra om de lampor vi har verkligen lyser, men då inte med kallt blåvitt ljus. Det är kallt nog ändå.


Kommunalrådet anser att gatlyktor ska vara vackra. Då finns det mycket att ändra på i Vejbystrand. Här är några exempel på de lampor vi har i dag.

Vejbystrand lyktstolpar


Hur skulle det vara om kommunen visade lite handlingskraft här ute i Vejbystrand och bytte ut fula gatlyktor mot vackra, som dessutom lyser där dom ska. Allt måste fungera!


Det var väl en ljus idé?


Vejbystrand fortfarande på minus


Ängelholms kommun gick 34,4 miljoner kronor plus under 2011.

För oss som bor i Vejbystrand hade det inte gjort något om överskottet stannat vid ”bara” 34,0 miljoner kronor.


De övriga 400.000 kronorna kunde kommunen – om dom nu menar allvar med att även ytterområdena tillhör kommunen – använt för att åtgärda följande problem:


Vejbystrand att åtgärda


Men så långt tänkte dom aldrig. Vejbystrand ligger ju hela 13,6 km från centrum.


En ny hamn – men för vem?

Vejbystrands hamn


Vejbystrands hamn renoveras nu för mycket pengar. Ca ett hundra tusen kronor per båtplats. Och det är nog så man måste räkna. För det är nästan enbart för båtfolket som hamnen rustas upp. Samt för en och annan husbilsägare. Det finns planer på fler platser för uppställning av husbilar inom hamnområdet, sägs det.


Men sedan är det stopp.

Det blir ingen servicebyggnad med toaletter och duschar, i varje fall inte inom närmaste året. Trots att WC finns markerat på såväl kommunens cykelkarta (som ska vara aktuell 3-4 år) som på turistföreningens broschyrer över Vejbystrand.


Det kommer också att dröja innan de nya lagkraven på tömningsanordning för båttoaletter klaras. Detsamma lär väl gälla för husbilarna.


Det ska vara en hamn för alla, påstår man. Därför gör man heller ingen skillnad på sommargäster och de som bor här året runt. Om de har båt, vill säga.


För, vad kommer det att finnas för de 2621 övriga vejbybor, som saknar båt? Och alla turister? Utan husbil.


En trivsam hamnplan för olika aktiviteter, med vacker belysning, klocka, trevliga uteserveringar, grillplats i anslutning till hamnkontor och små platser att samlas på?

Nej.


Och vad görs för alla badande, som idag använder södra piren? Kommer dom att känna sig välkomna? Eller kommer de att ”förvisas” bort mot hunnabadet? Blir det någon ny bastuanläggning? Blir det någon brygga? Blir det något hopptorn? Eller ska vi vara tacksamma bara för att trappan får vara kvar en bit in på hösten numera?


I restaureringen av hamnen ingår förlängning av norra piren. När detsamma gjordes i Magnarps hamn blev resultatet att mycket av sanden försvann. Hur blir det här?


Enligt uppgift ska norra piren även göras högre. Titta noga på bilden nedan. Det kan vara sista gången du ser denna vy.

Vejbystrand vy


Vejbyborna borde få bromsmedalj!

Vejbystrand virrvarr

När du idag kör bil i Vejbystrand gäller det att vara extra uppmärksam. Det är på vissa ställen så tätt mellan 30- och 50-skyltarna att det är svårt att hålla koll på vad som gäller.
Är det 30 här?
Missade jag någon skylt?

Alltför mycket av fordonsförarnas uppmärksamhet är fokuserad på vilken hastighet som gäller just för tillfället istället för att lägga märke till eventuella trafikfaror.

Och vad är klockan?

Passerar du en förskola före klockan 06.30 kan du köra 50 km/tim, men förbi Magnarps skola behöver du inte sakta ner till 30 förrän en halvtimma senare. Passerar du andra förskolor på orten behöver du inte bekymra dig. Där råder 30 km/tim även mitt i natten.

Breda vägar såsom Postvägen och Sanatorievägen inbjuder till höga hastigheter och har därför försetts med konstgjorda farthinder och timglas i kombination med olika hastighetsgränser.

Det är ett evigt bromsande. Det är nästan så vejbyborna förtjänar att få medalj. I så fall av valören broms.

I Vejbystrand ska det finnas en trafiksituation som känns naturlig att följa som trafikant. Man kan först inte anlägga vägar som ser ut som autostrador och sedan säga att man ska köra som det vore små pittoreska fiskegränder.

Postvägen och nyanlagda Sanatorievägen är typiska exempel.
Hur tänker man och vad vill man med samhället?

Vejbystrand breda gator

Att det skulle vara bra om folk dämpade farten är mer än välkommet, men det måste kännas motiverat. Smalt, slingrande med bussfickor, planteringar och cykelvägar, trivsamt och vackert.


Vid infarterna till Vejbystrand står idag skyltar med den svartvita stadssilhuetten som betyder tätbebyggt område.

Låt oss införa 40 km/tim innanför dessa skyltar, dvs i hela Vejbystrand.

Komplettera detta med att göra de breda vägarna (Post- och Sanatorievägen) lite mer slingrande och förse Sanatorievägen med bussfickor värda namnet.

Skulle detta medföra att bussar inte kan hålla tidtabellen så bör man justera densamma.

Behåll även 40 km/tim utanför förskolor. Barnen är oftast under bättre uppsikt där (av betald personal) än ”hemma på gatan”.

Och resultatet kan bara bli bra:
Det är billigt (färre skyltar)
Det är enhetligt (lätt att komma ihåg)
Det är bra för bilen (mindre inbromsningar, mindre bensin)
Det är därför bättre för miljön
Det är bättre för oss vejbybor (mindre irritation)

Konstigare än så här behöver det inte vara.

Vejbystrand 40

De svartvita skyltarna ovan finns idag på följande ställen:
Magnarpsvägen
Magnarps Byaväg
Vejby Byaväg
Västra Ljungbyvägen
Väg 1708 vid korsningen V Ljungbyvägen-Tångvägen


Ingen ljus idé

Vejbystrand belysning

Efter många, många omasfalteringar i fjol trodde man att det hela var över. Men det är bara att konstatera. Sanatorievägen i Vejbystrand blir aldrig riktigt klar.

I dagarna har man börjat hacka upp den nyanlagda asfalten i korsningen Sanatorievägen-Slottavägen igen, denna gång för att kunna ansluta el till de gatlyktor längs Sanatorievägen, som lyst med sin frånvaro ända sedan de installerades.


Frågorna hopar sig:


Varför lade man inte ner en ledning innan man asfalterade?
Finns det kanske en ledning, men den går inte att hitta?
Eller är det rent av fel på ledningen?

Bedrövligt.


Vejbypartiet kommer att fortsätta hacka på dom som hackar på Sanatorievägen. Tills man slutar.

 


Vejbystrand – bortglömt igen!

Tvsändning Vejbystrand

För första gången var det den 30 januari möjligt för oss att följa Ängelholms kommunfullmäktiges sammanträde via web-tv. Av de 169 kommuninvånare som tittade på utsändningen var flera från Vejbystrand.

Första talare var kommunalrådet som berättade hur fint det är i Ängelholm eftersom det finns ett så varierat utbud av boende.

Så här sa kommunalrådet:

Vi är också väldigt stolta över våran kommun, som man kan bo i både på landet och i en mindre tätort och inne i centrum.
Vi har alltså 60% av vår befolkning som är väldigt nära centrum och då räknas också Skälderviken dit.
Vi har 20% som bor i Munka Ljungby, Hjärnarp och Strövelstorp och vi har 20% som bor på landsbygd.


Som så ofta förr: Vejbystrand glömdes bort.
 
Denna marlör var också en snackis på ICA i Vejbystrand dagen efter.
De flesta skakade på huvudet. Utom en man som uttryckte en något avvikande mening:
- Se det så här. Ju mer vi i Vejbystrand glöms bort desto otroligare är det att vi får rosa ljuspelare längs vägarna här ute.


Så kan man också se på saken.



Inget flyt för kommunen

Vejbystrand stolpar

Inför 2012 utarbetade Vejbypartiet en planeringskalender, där det varje månad angives en akut åtgärd som bör vidtagas av kommunen.

Avsikten med kalendern är att skapa insikt om de problem som finns i Vejbystrand, inte på sikt, utan nu.
Almanackan överlämnades  till kommunalrådet i slutet på förra året och för säkerhets skull har även delar av oppositionen fått ett ex.

Vad stod då att läsa i kalendern för januari månad 2012?


Jo, i januari ska livbojarna åter sättas ut. Sedan ska de sitta kvar på stolparna 12 månader om året.


Nu är januari till ända och stolparna gapar lika tomma som alltid. Är det bara sommarturister som kan råka ut för drunkningsolyckor?

Det enda som skett är att man numera markerat tomma stolpar med varningsflaggor, vad det nu ska tjäna till.

Vejbystrand varning

Om nu kommunen inte har råd att förse Vejbystrands strandpromenad med de av Trygg Hansa sponsrade livbojarna året runt, kan man väl i alla fall vintertid hänga ut en begagnad flytväst på varje stolpe. Flytvästar finns att låna på brandstationen i Ängelholm – helt gratis.

På varje flytväst kan det sättas ett litet klistermärke, förslagsvis med texten:


Denna livväst är sponsrad av lågskattekommunen Ängelholm.

Vejbystrand livväst


RSS 2.0