Vejbystrands bibliotek – stänkt för säsongen


Många bibliotek runt om i Skåne hotas av nerstängning.


Passerar du Vejbystrand kan du få intrycket att så även är fallet med biblioteket där. Men så är det inte, även om skylten sakta men säkert försvunnit och nu ”häckar” bakom desamma.


Men däremot är biblioteket nerstänkt.


De stora fönsterpartierna blev smutsiga under novemberstormen i fjol och nu väntar vejbyborna på nästa novemberstorm.


För då är det förmodligen läge att putsa fönsterna.


Om budgeten tillåter och om nu fönsterputsaren kommer åt med tanke på den frodiga grönskan framför.


Gastkramande läsning

 

Det finns mycket spännande att läsa om Vejbystrands hamn på internet. På websidan www. svenskagasthamnar. se hittar du följande beskrivning:


Vejbystrand - Södra västkusten
Liten båthamn på Skäldervikens nordvästra strand. Tempererat utebad med dusch och bastu 400 m. Buss t/fr Ängelholm 14 km. Strandpartiet norr om hamnen består till största delen av strandängar med rik flora och ligger inom naturreservat. Vejbystrand började blomstra som badort vid förra sekelskiftet, då KVS, kronprinsessan Victorias kustsanatorium inrättades.

Nu lär ju KVS vara betydligt äldre än 12 år, så det är kanske dags att uppdatera sidan. Och då kanske det kan vara läge att också ändra på övriga felaktigheter.


Det var länge sedan det fanns någon bensinmack i byn som sålde bensin och diesel. Och finns det någon läkare här så är han sedan länge pensionerad.


Och restaurang – det är väl att ta i?


Däremot finns det internet, på biblioteket.
Dit kan kanske webmaster gå någon dag och uppdatera sidan Svenska Gästhamnar.

 


Kräftskiva i Vejbystrand

 

På flera av de kräftskivor i Vejbystrand som partiet deltagit senaste veckorna har den stora snackisen varit Vejbybadet.


Det är ju snart det enda bad som finns i kommunen.


När vi suttit där och mumsat på härliga salta havskräftor har även diskussionen kommit in på vilken slags vatten det är i bassängerna. För här råder det en viss förvirring.


Smittskyddsinstitutet har en speciell sida på nätet som heter Badplatsen och där finns nedanstående badvattenprofil för Vejbystrand.

 

 

Profilen har sammanställts av miljönämnden i Ängelholms kommun och här har man verkligen profilerat sig.


När senast fanns det saltvatten i Vejbybadet?


En onsdagskväll i Vejbystrand

 

Tretton miljoner kronor lär den nya hamnen i Vejbystrand ha kostat. Och visst har det blivit lite mer liv och rörelse i hamnen sedan den blev färdig tidigare i sommar.


Hur livat är där då en vanlig onsdagskväll i mitten på augusti, när solen skiner och badvattentemperaturen är hög?


Tja. Det ena näringsstället i hamnen har stängt för säsongen för flera dagar sedan och det andra har stängt för att åter hålla öppet någon kväll ytterligare innan det är sommaravslutning den 24 augusti.


Denna i övrigt underbara onsdagskväll såg vi många komma cyklande till hamnen för att ganska snart besvikna åter cykla iväg, nu i riktning mot pizzerian i centrum.


I detta sammanhang kan det vara intressant att se hur t.ex. Victoria strand marknadsför Vejbystrand:


Ändå är det den unika miljön i Vejbystrand med omnejd som gör att så många fastnat för denna lilla pärla vid havet. Här finns det gamla fiskeläget med sin mysiga småbåtshamn och sina restauranger.


En månad på året, ja.


Då är kommentarerna om ett av näringsställena i hamnen på websidan Restaurangkartan.se betydligt ärligare:


Sommarmatställe som tyvärr endast är öppet sommartid och då mycket sporadiskt. I juni 2011 t.ex. endast 2 fredagar och 3 lördagar.


På websidan Engelholm.com under rubriken ”Utflyktstips byarna” presenteras Vejbystrand så här:


Vejbystrand
en mil från centrum lockar med härliga badstränder, friluftsbad och bibliotek.
Kronprinsessan Victorias Kustsanatorium har haft stor betydelse för samhället och historien finns dokumenterad på KVS-museet. Sommaraktiviteter finns: tennisskola, simskola, seglarskola och minigolf vid hamnen. Sommarsol rehab & rekreation med SPA har aktiviteter med tillgänglighet och hälsa i fokus. Restaurang, hamnkrog och gästhamn.


Därefter hänvisas till www. vejbystrand. org, en sida som inte fungerar.


På hemsidan ”Ängelholms Krogliv - en studie i nutid, sommartid och vintertid - sammanställd av stadens medborgare Nina L” kan vi läsa:

Hamnkrogen Vejbystrand, hamnplatsen Vejbystrand, (öppet sommartid)


Sommartid i Vejbystrand är en månad. I övriga landet minst tre.


Men nu är ena näringsstället i hamnen till salu. Vi får hoppas att en ny krögare inte bara tänker satsa på julituristerna.


Tunna argument

 

Vi har många gånger påpekat hur fel det är att det inte finns en enda soptunna på stranden vid Vejbystrand Södra.

 

Varför inte ställa en soptunna invid räddningstornet mitt på stranden?

 

Då har livräddarna något att hänvisa till om någon frågar var han ska slänga sitt skräp. Eller så kan livräddare, som råkar snubbla över något farligt skräp, enkelt ta med det till tornet. På så sätt kan risken för skärsår i fötterna på badgäster minimeras.

 

Då slipper vi också förhoppningsvis att se sådant här en vanlig sommardag.

 

 

Det glöms en del saker på stranden, spadar, hinkar, kepsar och tofflor. Varför inte ha en låda för upphittade saker invid räddningstornet?

 

Att dessa förslag skulle vara kostnadskrävande för kommunen, extra arbete för livräddare eller jobbigt för soptömmare köper vi inte.

 

Den som säger så har tunna argument.

 


Badvattnet i Vejbystrand – ett oskrivet blad

Informationstavlan den 5 maj

Den 24 juli tog kommunen vattenprover vid Vejbystrands södra strand.


Fem dagar senare hade NST en artikel med rubriken ”Tjänliga badvatten”. Vattnet vid Vejby södra var tjänligt, vilket också kommenterades i tidningen av miljöinspektören.


Ytterligare någon dag senare fanns detaljerade uppgifter om vattnet på Smittskyddsinstitutets hemsida. Det tjänliga vattnet vid Vejbystrand S var den 24 juli 18,9 grader.


Helgen 4-5 augusti var en stor badhelg i Vejbystrand, med besökande från när och fjärran.


Vilken information om badvattnets kvalitet fick dessa besökande?


Ännu på söndagen, en vecka efter tidningsartikeln och nästan två veckor efter provtagningstillfället, fanns på de speciella tavlorna vid Vejbystrand Södra fortfarande ingen information om senaste mätningen.


Jo, förresten. Någon hade angivit att vattentemperaturen den 24 juli var 18,9 grader. Men sedan tog pennan slut.


Eller orken.


Spik i foten?

 

En gång fanns det en väl fungerande ramp vid nedgången från Vejby Värdshus till stranden.


Eftersatt underhåll under många år har gjort att rampen sakta ruttnat. För en tid sedan bröts sista delarna av rampen loss och kastades i klitterna intill.

Kvar blev några stora spik, ett par väl dolda i sanden.


I helgen sågs en pappa som med hjälp av dotter och trätoffel försökte slå bort spikarna. Vi tror att han lyckades.


Så nu kan du passera utan att riskera att få en spik i foten.


Det är alla glada för. Utom möjligen fransmännen.


Dags att anmäla Ängelholm?

 

När Cykelfrämjandet nyligen publicerade sin Cykelvelometer 2012 om kommunernas cykelvägar, informationsinsatser och arbete med cykling kom två Skånekommuner i topp. Det var Lund och Malmö.


I undersökningen har 33 kommuner i landet granskats. Samtliga kommuner har anmält sig själva för att delta och bli granskade.


Tur att inte Ängelholm anmälde sig. Kommunen har inte en chans att hamna i topp med ett så illa utmärkt cykelspår, som det som går genom Vejbystrand.


Nästa år är det dags för en ny cykelvelometer. Det är väl bäst att Ängelholm inte anmäler sig då heller.


Svart på vitt

 

Statistik visar att fler och fler läser det Vejbypartiet skriver på denna blogg. Nu misstänker vi att även berörda inom Ängelholms kommun börjat göra detta i större omfattning än tidigare.


På annat sätt kan vi inte tolka det faktum att när vi senaste tiden påpekat felaktigheter så har dessa åtgärdats av kommunen.


För inte så många dagar sedan påpekade vi att det som skrevs med blå tusch på tavlorna beträffande badvattnets kvalitet var i det närmaste oläsligt.


Och se – snart hade man bytt ut den blåa smetiga tuschpennan mot en bättre svart.


Nu går det att läsa vad det står.


Äntligen har vi fått svart på vitt att kommunen kan agera om man vill.


RSS 2.0