Är det inne att vara ute och cykla?

Vejbystrand cykelbana

 

Denna vackra strävan kunde du för en tid sedan läsa på Ängelholms kommuns hemsida under rubriken "Cykling och cykelvägar":

”Det ligger i tiden att cykla. Ängelholm strävar mot att utöka cykelbanenätet. Ur nästan alla aspekter känns det rätt att cykla mer.”


I NST kan vi läsa följande under rubriken ”Sätter mål för mer cykling”:

Kommunledningen skruvar upp målen för cykling. Fram till 2015 vill kommunstyrelsen att antalet cyklister ska öka med tio procent på stadens gator och cykelstigar. Fram till 2020 ska ökningen vara 20 procent jämfört med i dag.”
I cykelplanen sägs dessutom att cykelvägar ska prioriteras före bilvägar och i görligaste mån löpa intill bilvägarna.


Det anläggs nya cykelvägar på flera håll i Ängelholm just nu. Ofta i samband med andra arbeten, som t.ex. VA-arbeten. Dock inte i Vejbystrand.


Längs Magnarpsvägen pågår också arbete med omläggning av befintlig vattenledning. Vad hade varit naturligare än att i detta sammanhang  påbörja en cykelväg mellan Skogsvägen i Vejbystrand och Strandbackevägen i Magnarp? En cykelväg som anlägges på ena sidan av Magnarpsvägen  utan att inkräkta på Magnarpsheden. Det är ju här cykelleden går. En smalare Magnarpsväg ger ger dessutom automatiskt lägre hastighet för passerande bilar.

Magnarps hed

Nyligen uttalade sig en politiker i tidningen och sa att för att öka cyklingen är det viktigt att ändra folks inställning.


Då kan man ju börja med dom som sitter i kommunhuset och bestämmer. För ibland  verkar dom ju vara ute och cykla.


Projektetet ”Öresund som cykelregion” drivs av Region Skåne och syftar till att göra Öresundsregionen mer cykelvänlig. Planen är bland annat att införa ett gemensamt hyrcykelsystem i regionen.


Ängelholms kommun har dock valt att inte skaffa hyrcyklar.
– Vi tycker att vi är en för liten kommun för att ha ett hyrcykelsystem, här är det gångavstånd i hela centrum och ut till kransorter som Vejbystrand och Strövelstorp är det lite långt, säger företrädare för kommunen enligt tidningen.


I stället jobbar kommunen på andra sätt för att få invånarna att använda cyklar, bland annat genom att bygga ut cykelnätet i centrum och mellan kransorterna.


Jaså?

Karta Vejbystrand

Belysande exempel

Belysning Vejbystrand


Mellanvägen i Vejbystrand har begåvats med nya lyktstolpar. Förmodligen för att de gamla stod 1 decimeter fel.


Men det är inte det värsta. De nya stolparna är högre än de gamla och därmed av storstadskaraktär. Det är det sista vi behöver i lilla Vejbystrand.


I en av de äldsta delarna av Vejbystrand, med gammal bebyggelse, ska det naturligtvis vara gatubelysning som smälter in i miljön. Låga stolpar med gulaktigt sken, som förstärker trivsel och bykänsla.


Annars blir Mellanvägen som en enda stor lokal med lysrör i taket.


I NST nyligen fanns en insändare med rubriken ”Hjälp oss att bevara en känsla” och som kritiserade de nyligen uppsatta LED-armaturerna med kallt, starkt ljus i Pomona.


Det som hände där och som nu verkar hända i Vejbystrand är belysande exempel på hur illa vi behandlas av kommunen.


Ur LED är tiden!

Känsla Vejbystrand


Vejbystrand på nätet

Vejbystrand på nätet

Det finns mycket skräp på nätet.

Om du söker på internet på orten ”Vejbystrand” får du över 58.000 träffar, däribland bilden ovan.


Är det så vi vill att Vejbystrand ska presenteras, world-wide?


Måste hundägare i Vejbystrand skaffa båt?

Vejbystrand bajs

Det finns även i Vejbystrand två sorters hundägare. Dom som skiter i det mesta och dom som plockar upp efter sin hund och sedan kastar bajspåsen i närmaste soptunna/latrin.


Vejbystrands hamn håller på att renoveras och nyligen drabbades vi av flera stormar. Det ser därför extra tråkigt ut i hamnen just nu med sönderslagna bänkar, upprivna stenar och annat skräp. Något som man förmodligen inte tänker åtgärda förrän nya hamnen står klar. Eller allra senast när turisterna dyker upp.


Men bara för att det ser allmänt rörigt ut får inte detta hindra att det ska finnas någonstans för passerande hundägare att slänga bajspåsen.

På hamnplan finns två stora soptunnor, men dessa får endast användas om du äger en båt. Och det gör de flesta hundägare inte.

Sedan finns det några gröna mindre papperskorgar/latriner också, men dessa töms alltför sällan och svämmar därför snabbt över.

Senast vi räknade fanns det 43 bajspåsar på marken nedanför ena latrinen. Samtidigt passerade en sopbil, utan att stanna.


Vejbypartiet vill inte att hamnen i Vejbystrand ska bli en sanitär olägenhet. Vi tycker inte det är ”skit samma” hur det ser ut i byn.

Vejbystrand hamn

Ta inte Sjövägen till havet


Sjövägen Vejbystrand


Det är många som minns sin barndoms somrar på 1960-talet då man kunde springa barfota nerför Sjövägen till Vejbystrands strand.
Numera går det knappt att gå där med skor på fötterna, utan att bli kladdig.


På 50 år har antalet hundar i Vejbystrand ökat markant samtidigt som antalet hundlatriner inte på något sätt följt med i utvecklingen.


En vanlig söndag i januari 2012 kan det se ut så här längs Sjövägen.



Lort Vejbystrand


Ett Vejbyparti i majoritet kommer att tillse att det finns tillräckligt med hundlatriner utplacerade längs hundstråken i Vejbystrand.


Toll, som tysken säger.


Står Vejbystrand verkligen pall?

Pall Vejbystrand

I tidningen har vi nästan dagligen kunnat läsa om parkeringseländet i kommunens centralort.


Det är inga problem som vejbybon känner igen från orten där han bor. Tvärtom, här finns för närvarande gott om p-platser i centrum. Så gott om det att det t.o.m. går att hyra några av dom som pallplatser.


Men inom några månader kommer det att bli annorlunda. Med fem nya stora hus på gamla kvs-området är frågan om p-platserna räcker till. Kommer Vejbystrands centrum att palla för trycket?


Bäst vore kanske att redan nu förpassa pallarna till något av Vejbystrands industriområden. Ett tänkvärt förslag, eller hyr?

Pall 2 Vejbystrand


Vejbystrand – styvmoderligt behandlad av kommunen


Vejbystrand är en ort som definitivt inte är prioriterad av kommun eller andra myndigheter. Väldigt mycket har inte gjorts på väldigt länge.
Det märker man redan när man börjar närma sig Vejbystrand, då man får lite av samma känsla, som man hade förr, när man före Berlinmurens fall reste från väst till öst i Europa.
Men utvecklingen är egentligen lika naturlig som tragisk i en ort som så länge varit så styvmoderligt behandlad.

Här följer några exempel på sedan länge eftersatta områden i Vejbystrand.

Vejby busshållplats

Busshållplatsen i Vejby saknar fasta bänkar. Istället har den utrustats med två gamla trädgårdsstolar, ett uppochnedvänt bord och en ”pinnastol”, för att väntade passagerare ska ha något att sitta på.

Vejbystrand centrum


Busshållplatsen i centrum har alltid saknat papperskorg, men sedan en tid har en extra stor plastpåse förankrats stadigt i bänken i busskuren, så vejbyborna har någonstans att slänga skräpet.

Livbåt Vejbystrand


Säkerheten längs Vejbystrands strand har successivt reducerats till ett minimum, det enda som påminner om att vi haft en livbåt är en oläslig skylt.
Samtliga frälsarkransar har tagits in för vinterförvaring och istället har en gammal livlina hängts upp på en av de många stolpar som gapar tomma i väntan på sommarens livbojar.


Hundbajs Vejbystrand


Det saknas hundlatriner på väldigt många platser runt om i Vejbystrand. Det finns inte heller några svarta bajspåsar lätt åtkomliga i anslutning till de få hundlatriner som finns.
Antalet hundar i Vejbystrand har ökat på senare tid. Hade kommunen insett detta och agerat därefter hade inte denna hundägare behövt att ha med sig en engångstallrik, på vilken hunden fick göra ifrån sig, för att sedan skvabba upp resultatet på skylten på stänget till friluftsbadet i Vejbystrand.


Skräp Vejbystrand

Sommaren 2011                                                   Nyårsdagen 2012

 

Kommunen har dragit in soptunnorna vid Vejby Wärdshus för vinterförvaring. Förmodligen för att man tror att på en turistort förekommer skräp endast sommartid.

Om kommunen låtit soptunnorna stå kvar hade de som nyårsafton sköt upp raketer där haft någonstans att slänga skräpet.


Pplats Vejbystrand


När stormen tar parkeringsskylten vid Vejby udde, då får den ligga kvar i väntan på nästa storm.


Exemplen ovan visar tydligt att orten Vejbystrand är styvmoderligt behandlad.

Vejbypartiet, som aktivt arbetar för ett bättre Vejbystrand, har därför valt styvmorsviolen som partisymbol. Den kommer vi att behålla tills Vejbystrand behandlas sakligt, rättfärdigt, schysst, korrekt och renhårigt av kommun och övriga myndigheter.

Vejbypartiet

Granyra i Vejbystrand

Granar Vejbystrand

 

Varje år i januari är det Gran Finale i Vejbystrand.  Då kastas granen ut och julen städas undan.

Och varje år uppstår frågan: Var ska vi göra av granen?

 

Ett starkt Vejbyparti kommer att arbeta för att alla vejbybor från trettodagshelgen ska kunna lämna sin julgran på återvinningsstationen vid idrottsplatsen. Där tas den emot för återvinning fram till och med Tjugondedag Knut då de vejbybor som känner för det dansar julen ut.

 

Om inte annat så är det bra för gransämjan. Och så slipper vi se enstaka granar slängda lite varstans i granskapet.


Torget Vejbystrand

 


När lanseras Nänä-kortet i Vejbystrand?

Ej bystrand snarare än Vejbystrand

I veckan kom en folder från Skånetrafiken i brevinkastet. Rubriken var ”Resekartan, upptäck möjligheterna 2012”.

Under en bild av en glad resenär står det att det blir fler turer på Bjäre och att det blir enklare med ny busslinje. Dessutom står det att det mesta blir lite enklare om du har ett Jojo-kort.

 

Jo,jo….

 

Står det någonstans i foldern att man nyligen tog bort linje 523 som gick från Ängelholm till Torekov via Vejbystrand och Förslöv?

 

Nä.

 

Förr fanns det en Linje 2, som gick i en extra slinga för att ge service åt fler byinnevånare, från stan ner om Magnarps hamn och sedan Magnarpsvägen, vidare Sandlyckevägen och sedan Sanatorievägen ner till (då) torget, där den vände och gick tillbaka på Sanatorievägen hela vägen upp till korset och sedan via skolan och tillbaka till stan.

 

Antyds det någonstans att man tagit bort denna service för vejbyborna?

 

Nä.

Står det någonstans att för en vejbybo tar det nu lika lång tid att ta sig till Båstad som t.ex. till Landskrona? (1 tim och 20 minuter).


Nä.


Finns det någonstans i Vejbystrand som byborna kan införskaffa ett Jojo-kort?


Nä.


Det finns tydligen inte någon marknad för ett Jojo-kort i Vejbystrand. Däremot verkar det vara hög tid att lansera ett Nänä-kort.

 Vejbystrand

 

 


Långbänk och tillfälliga lösningar

Digitalskylt Vejbystrand

Under rubriken ”Prioritering av stormskadade områden” har vi på kommunens hemsida kunnat läsa bl.a. följande:


Toalettillgänglighet i hamnen i Vejbystrand

Toalettbyggnaden i hamnen förstördes under stormen och behöver antingen restaureras eller ersättas med något annat tillfälligt under 2012. 2013 är det planerat att byggas en servicebyggnad med tillhörande toaletter i hamnen och diskussion kommer att föras kring lämplig ersättning fram tills dess.


Framtid för södra delen av Vejbystrands strand

I södra delen av Vejbystrands strand ligger idag en kiosk och det har funnits en nedgång för boende på Sommarsol. Nedgången på stranden förstördes under stormen. Frågan som nu ställs är vad kommunen önskar av området i Vejbystrands södra udde. Detta måste diskuteras innan mer omfattande åtgärder sätts in.


Med en sådan ”prioritering” kommer väldigt många turister att bli besvikna när de besöker Vejbystrand under 2012.


Vi föreslår därför att det vid infarterna till byn sätts upp skyltar med klargörande information, så att turisterna kan vända redan vid bygränsen och inte besöka strand och hamn i onödan.


Skyltarna behöver inte vara digitala eftersom informationen på desamma inte kommer att behöva ändras på länge.

 

 


RSS 2.0