Är det inne att vara ute och cykla?

Vejbystrand cykelbana

 

Denna vackra strävan kunde du för en tid sedan läsa på Ängelholms kommuns hemsida under rubriken "Cykling och cykelvägar":

”Det ligger i tiden att cykla. Ängelholm strävar mot att utöka cykelbanenätet. Ur nästan alla aspekter känns det rätt att cykla mer.”


I NST kan vi läsa följande under rubriken ”Sätter mål för mer cykling”:

Kommunledningen skruvar upp målen för cykling. Fram till 2015 vill kommunstyrelsen att antalet cyklister ska öka med tio procent på stadens gator och cykelstigar. Fram till 2020 ska ökningen vara 20 procent jämfört med i dag.”
I cykelplanen sägs dessutom att cykelvägar ska prioriteras före bilvägar och i görligaste mån löpa intill bilvägarna.


Det anläggs nya cykelvägar på flera håll i Ängelholm just nu. Ofta i samband med andra arbeten, som t.ex. VA-arbeten. Dock inte i Vejbystrand.


Längs Magnarpsvägen pågår också arbete med omläggning av befintlig vattenledning. Vad hade varit naturligare än att i detta sammanhang  påbörja en cykelväg mellan Skogsvägen i Vejbystrand och Strandbackevägen i Magnarp? En cykelväg som anlägges på ena sidan av Magnarpsvägen  utan att inkräkta på Magnarpsheden. Det är ju här cykelleden går. En smalare Magnarpsväg ger ger dessutom automatiskt lägre hastighet för passerande bilar.

Magnarps hed

Nyligen uttalade sig en politiker i tidningen och sa att för att öka cyklingen är det viktigt att ändra folks inställning.


Då kan man ju börja med dom som sitter i kommunhuset och bestämmer. För ibland  verkar dom ju vara ute och cykla.


Projektetet ”Öresund som cykelregion” drivs av Region Skåne och syftar till att göra Öresundsregionen mer cykelvänlig. Planen är bland annat att införa ett gemensamt hyrcykelsystem i regionen.


Ängelholms kommun har dock valt att inte skaffa hyrcyklar.
– Vi tycker att vi är en för liten kommun för att ha ett hyrcykelsystem, här är det gångavstånd i hela centrum och ut till kransorter som Vejbystrand och Strövelstorp är det lite långt, säger företrädare för kommunen enligt tidningen.


I stället jobbar kommunen på andra sätt för att få invånarna att använda cyklar, bland annat genom att bygga ut cykelnätet i centrum och mellan kransorterna.


Jaså?

Karta Vejbystrand

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0