Metro i Vejbystrand

Metro i Vejbystrand

Det finns ingen tunnelbana i Vejbystrand. Men sedan en tid har vi fått vår egen metro.


Vejbypartiet hälsar med tillfredsställelse att tidningsfloran i Vejbystrand utökas. Ibland har det inte funnits så mycket att välja på.

Aftonbladet i Vejbystrand


Vart bär det hän?

Vejbystrands bär

När nya villaområden växer upp i lilla Vejbystrand måste nya gator få namn. Då är det inte roligt att se hur man bär sig åt.

 

För man har tydligen fått bär på hjärnan.

 

Här är några exempel på gatunamn i Vejbystrand:

Björnbärsvägen (56)

Hyllebärsvägen (5)

Enbärsvägen (45)

Rönnbärsvägen (49)

Hjortronvägen (55)

Hallonvägen (81)

Mullbärsvägen (8)

Åkerbärsvägen (27)

Lingonvägen (84)

 

Om dessa gatunamn hade haft någon koppling till orten och varit unika hade det väl varit ok. Men dom finns ju över hela landet. Siffrorna inom parantes ovan anger hur många vägar med namnet det finns just nu i Sverige.


Det hade varit betydligt trevligare om de som bestämmer valt historiska namn knutna till orten istället för bär, som man försökt göra för nya bostadsområdet där sanatoriet en gång låg.


Historiska namn kan också väcka nyfikenhet hos nyinflyttande som kanske då kan få ett ännu större intresse för byn.


Känns Vejbystrand igen?
Ur ett vardagligt matperspektiv är bär detsamma som saftiga frukter som är små – ungefär så små att man kan stoppa många av dem i munnen på en gång. Även små saftiga frukter som man inte kan äta, till exempel för att de är giftiga, räknas till bär.


Vejbypartiet arbetar för att kommunen ska inrätta någon form av system där medborgare kan lämna förslag på framtida gatunamn med historisk anknytning.


Dags för en annanslagstavla?

Annan slags tavla Vejbystrand

I en mindre ort som Vejbystrand är det viktigt att det finns någonstans för privatpersoner att annonsera lokalt och för kommunen att informera.


I byns enda mataffär finns bakom tuggummiautomater och kundkorgar en anslagstavla där alla som vill kan annonsera om t.ex. uthyrning av sommarstuga och olika tjänster, som gräsklippning mm.


Det är bara ett problem. Den är för liten. Därför rensas den helt den 1:a i varje månad. Detta betyder att i snitt sitter nu ett anslag där bara en halv månad. Sedan tas det bort. Det finns mycket information som har längre levnadstid.


Ett Vejbyparti i majoritet kommer att starta en dialog med intresserade på orten  för att på något sätt skapa en större anslagstavla, lätt åtkomlig, gärna uppdelad i kategorier, och fortfarande centralt placerad. Där annonser får sitta kvar så länge de är aktuella.


En bra anslagstavla gör att vi slipper onödig skyltning på byn.

Onödig skylt Vejby


Var är Vejbystrands soptunnor större delen av året?

Felande tunnor i Vejbystrand

Så här ser det ut i Vejbystrand. Bilden till höger visar hur det är under turistsäsongen. Övrig tid ser det ut som på bilden till vänster.


I slutet av april ska Ängelholms kommun vårstädas. Då är det dags för Skräpplockardagarna, Sveriges största manifestation mot nedskräpningen .
Skolor, företag, organisationer och privatpersoner bjuds in att delta.


Skräpplockardagarna kan ses som en folklig manifestation där deltagarna tar avstånd från nedskräpning och samtidigt visar att de bryr sig om sin närmiljö.


Men kommunen har ingen egen aktivitet.


Det hade inte heller behövts om kommunen varit smart nog att låta soptunnorna stå kvar hela året.


Då hade de som smällde raketer nyårsafton i Vejbystrand haft någonstans att slänga resterna. Nu finns skräpet kvar, mer än tre månader in på nya året.


Bästa sättet för kommunen att ta avstånd från nedskräpning och samtidigt visa att man bryr sig om närmiljön är att låta soptunnorna i Vejbystrand stå kvar.

Året om.

Saknade tunnor i Vejbystrand

Resterna från nyårsfirandet ligger kvar (t.h.). Det hade inte hänt om kommunen låtit tunnorna stå kvar även utanför turistsäsongen.


Beslagtagen stolpe i Vejbystrand

Stolpe Vejbystrand

Invid Rosenstigen i Vejbystrand står det en stolpe, som sedan länge är förberedd för någon typ av aktivitet. Någon meter över markhöjd sitter kraftiga beslag.


När nu det mesta av arbetet är gjort föreslår Vejbypartiet att kommunen slutför arbetet och äntligen fäster något på beslaget.


Här är några exempel på sådant som saknas av vejbyborna och som skulle platsa fint på stolpen:

Stolpar Vejbystrand

Papperskorg, automat för hundbajspåsar, läsbar skylt för cykelspåret.

Eller varför inte en räddningsväst? Rosenstigen går ju längs havet och kommunen drar ju in livbojarna vid stranden större delen av året.


Dags att göra ”beslag” i saken?


Att hänga vid Vejbybadet

Hänga vid Vejbybadet

Häftigt!


Under konstrundan dök det upp en installation vid friluftsbadet i Vejbystrand. Ett bra sätt för unga konstnärer att få visa upp sig, eftersom det är omöjligt för dem att komma med bland de gamle i Konstrundan.


Fram för flera alster nästa år. Vejbybadet får ett nytt användningsområde under påsken.


Aktiviteter för unga finns det ju inte överdrivet många, inte i Vejbystrand i alla fall. Kanske t o m Kulturnämnden kan arrangera detta.




Forskning ger nytt hopp för Vejbystrand

Fel i Vejbystrand
I Vejbystrand är varningsskyltar felstavade, cykelspårskyltar felvända och en nyligen reparerad p-skylt uppsatt på en sned stolpe



Politikerna i Ängelholm har anslagit 400 000 kronor till en ny forskarpark, som fått det vackra namnet Valhall Science Village.


Idén gick ursprungligen ut på att bygga en forskarpark med inriktning på byggteknik, infrastruktur och logistik.


En viktig del i satsningen blir att skapa en "företagskuvös", där uppfinningsrika företag kan få stöd i sin affärsutveckling.


Företag som vill ha del av stödet får lämna in en ansökan. Sedan granskar en särskild grupp om idén verkar bra och bedömer om den har kommersiella förutsättningar.


Vejbypartiet hoppas nu att uppfinningsrika företag inom området skylttillverkning ska lämna in en ansökan.


För nog borde det gå att tillverka skyltar som är läsbara, rättstavade, rättvända och placerade på lodräta stolpar?


De kommersiella förutsättningarna för sådan verksamhet finns.


I Vejbystrand.

 


I Vejbystrand finns det en livsstil för alla och envar

Parken i Vejbystrand
Parken i hörnet Lingonvägen-Tranbärsvägen


Det finns många hus till salu i Vejbystrand och det finns mycket att välja på. Inte bara hus och tomter utan även livsstilar.


På en fastighetsmäklares hemsida kan man innan man lägger ett bud på en fastighet numera få veta livsstilen i området.

Vi ska nöja oss med två exempel:


Tranbärsvägen är en ganska ny väg i Vejbystrand. Här finns objekt till salu. En tredjedel av de boende i området är 36-49 år, tycker om att arbeta i trädgården och att spela golf.

Man läser morgontidningen samt tidningar om mat och dryck.

På TV ser man ekonomiprogram och program om golf. Handlar man något så är det sportartiklar till barnen, byggmaterial och en och annan kyl/frys.


Vandrar du 25 meter söderut på Tranbärsvägen, förbi parken, kommer du till Lingonvägen.


Där råder en något annorlunda livsstil.


En tredjedel av de boende här är 50-64 år, så vill du bli bjuden på 50-årskalas hos grannen ska du satsa på ett objekt på Tranbärsvägen istället.
På Lingonvägen är det för sent.

Å andra sidan gillar de boende här att spara i aktiefonder samt skattefrågor. Bra om du har problem med deklarationen.

Även på Lingonvägen läser man morgontidningen.

Istället för att handla byggmaterial och sportartiklar till barnen lägger man här pengarna på vin och välgörenhet. Så detta är verkligen området för dig som vill bli bjuden på ett gratis glas vin och inte bara läsa om mat och dryck, som dom på Tranbärsvägen.


Tilläggas skall att om du bosätter dig på Lingonvägen får du en livsstil liknande de som bor i Lomma och Vellinge, medan om du väljer Tranbärsvägen runt hörnet blir det som i Umeå och Luleå.


Dock utan snö.


Avvikelser kan förekomma.*

 

 

 

*Så här står det på Svensk Fastighetsförmedlings hemsida:

Om livsstilar

Utmärkande livsstilar ger en bild över en stereotypisk person i detta område. Detta är gjort med syfte att skapa en känsla av området. Stereotypen behöver inte passa in på majoriteten av individerna, men de är en mer vanligt förekommande livsstil i området än i övriga Sverige generellt. Procenttalen anger hur stor andel av livsstilen som passar in på attributen.

Avvikelser kan förekomma.

Källa: Experian AB

 


Det ser ljust ut för Vejbystrand

Vejbystrand earth hour

Lördagen den sista mars var det dags för ”Earth hour”, så även i Vejbystrand.

Vejbypartiet vandrade runt i byn under den ”mörka” timman för att se om det var någon skillnad mot en vanlig lördagskväll.


I hamnen flödade ljuset och i nya området nära friluftsbadet var det endast en lägenhetsinnehavare som tittade på tv i skenet av stearinljus.


Vad gjorde kommunen då? Släckte man något under denna timma?


Ja, faktiskt. Tre gatlyktor längs nedre delen av Sanatorievägen var släckta. Men detta var förmodligen ingen klimatmanifestation. För lamporna var släckta hela natten.


Boende i området kunde under natten se månen utan besvär, vilket andra vejbybor hade vissa svårigheter med.


Vejbystrand måne

Månen till höger


Ur spår är leden!

Så kallad cykelskylt Vejbystrand

En av många oläsliga och nedsmutsade cykelspårskyltar i Vejbystrand.

Ängelholms kommun tycker att det ligger i tiden att cykla.

Ängelholm har som mål att skapa ett cykelvänligt Ängelholm, för att möjliggöra för ett liv utan bil. En cykelplan har därför tagits fram för kommunen.
Cykelplanen antogs av kommunfullmäktige den 24 oktober 2011.

Turistbyrån rekommenderar cykelspåret genom Vejbystrand för besökande turister.

Men i Vejbystrand syns inte ett spår av detta.

Inför 2012 utarbetade Vejbypartiet en planeringskalender, där det varje månad angives en akut åtgärd som bör vidtagas av kommunen.

Avsikten med kalendern är att skapa insikt om de problem som finns i Vejbystrand, inte på sikt, utan nu.

Almanackan överlämnades  till kommunalrådet i slutet på förra året och för säkerhets skull har även delar av oppositionen fått ett ex.

Vad stod då att läsa i kalendern för mars månad 2012?

I mars bör samtliga cykelspårets skyltar bytas ut. I dag är de en skam för turistnäringen i kommunen.

Nu är mars till ända och inte en enda skylt är utbytt.

Cykelspåret Västkusten, som spåret heter som går genom Vejbystrand, får av Svenska Cykelsällskapet betyget 2 på en 5-gradig skala. Anledningen är ojämn skyltning och tveksamt underhåll.

Det kan inte sägas bättre.

Cykelspår ur led


RSS 2.0