Dåligt utvecklad cykelkarta


Nya cykelkartan över Ängelholms kommun damp ner i brevlådan häromdagen. Grannen fick t.o.m. två. Meningen är att ”Cykelkarta 2011” ska vara aktuell närmaste 2-3 åren.

Kartan går att veckla ut. Det hade varit bättre om den varit färdigutvecklad. Och då menar vi innehållsmässigt.
Detta gäller i varje fall för Vejbystrand.


Det finns på kartan markeringar för toaletter i Vejbystrands hamn och vid Kustvägen. Men är dom öppna? Sist vi kände på dörren var den låst.


Sommarsol på Skogsvägen står för rehabilitering, rekreation och spa. Dessutom finns en restaurang. Detta har på kartan felaktigt markerats som hotell.

Mitt emot Sommarsol finns ett vandrarhem. Det finns inte markerat alls på kartan. Andra vandrarhem finns med.


Byns enda museum, det s.k. KVS-museet, finns inte markerat på kartan. Övriga museer i kommunen finns med.


Längs Sanatorievägen är det markerat cykelbana mellan idrottsplatsen och Postvägen. Denna slutar dock plötsligt vid Slottavägen i verkligheten.


Här finns ingen cykelbana i verkligheten, bara på kartan.


Den förhoppningsvis inom kort färdiga cykelbanan från idrottsplatsen upp till fjärrvärmeverket finns inte markerad, inte ens som planerad cykelväg, trots att det är kommunen som planerat den.



Denna cykelbana finns inte med på kartan, inte ens som planerad.


Ett starkt vejbyparti kommer att se till att de cykelkartor som kommunen ger ut beskriver verkligheten på ett riktigt sätt samt innehåller fler viktiga telefonnummer, t.ex. vart man vänder sig för att få hjälp med cykelreparation.

Vi kommer även att aktivt arbeta för att cykelkartan görs gemensam för hela Bjärehalvön, i samarbete med Båstads kommun. Ingen ska behöva vända sin cykel vid kommungränsen bara för att kartan ”tar slut”.

 

När man nu ändå gör någonting som kostar ganska mycket pengar vill Vejbypartiet att man gör det med en viss kvalitet.

 

 

 

 


En vejbybos rätt att skula


Här blir snart cyklar en trafikfara


Kommunen vill att vi ska tänka på miljön. Att pendla till jobbet i Ängelholm med buss är ett bra sätt att minska koldioxidutsläppen.

Hur är det då att stå och vänta på bussen i Vejbystrand?
Endast vid Tångvägen finns en komplett utrustad busshållplats med busskur, sittplatser och papperskorg.
I Vejbystrands centrum saknas papperskorg invid busskuren.
Längs Sanatorievägen, där många stiger på, är det bedrövligt. Där finns inga vindskydd alls.


Under lång tid fanns vid en av busshållplatserna två vitmålade trädgårdsfåtöljer, förmodligen ditsatta av en privatperson. Bättre än ingenting, speciellt för äldre som inte orkar stå länge. Nu har fåtöljerna ersatts med en pinnstol.


En pinnstol är allt som erbjuds trötta ben


Vid hållplatsen i närheten av fotbollsplanen finns heller inget vindskydd, ingen papperskorg och ingenstans att sitta. Eftersom det saknas trottoar, trots att hela Sanatorievägen nyligen är totalt ombyggd, finns det ingen lämplig plats överhuvudtaget att stå och vänta på bussen.
Cyklar som ställs invid busshållsplatsen kan snart bli en trafikfara.


För dig som också är missnöjd med hur man anordnat busshållplatserna i Vejbystrand, vänd dig direkt till kommunen med klagomål. Buss på dom, bara!

Ett starkt vejbyparti kommer att aktivt arbeta för att Vejbystrand återfår sin status som kurort.


 
Här vid busskuren i centrum saknas papperskorg


KVS-skogen - Den KVarglömda Skogen?



I sommar är vi ganska många vejbybor som flyttar in i lägenheterna på Victoria Strand. Området gränsar i söder till ett kommunägt strövområde som populärt kallas för KVS-skogen. Men att vandra genom denna skog blir ingen rolig upplevelse för lägenhetsinnehavarna. Och inte för andra heller.

Mycket skräp, inte bara från byggarbetsplatsen intill, utan även hundbajspåsar mm, tar död på naturupplevelsen. Risigt och ”ostädat”.


Dåligt fungerande belysning, t.o.m. lyktstolpar utan lampor. Så har det varit i åratal trots att kommunen ständigt upplysts om problemet.

Dessutom börjar den en gång så vackra muren längs Sandlyckevägen att vittra sönder.


Ett Vejbyparti i majoritet kommer att rusta upp KVS-skogen. Vi kommer att sätta upp fungerande papperskorgar istället för nuvarande utbrända och ta bort överflödigt ris och bråte. Vi kommer även att se till att belysningen fungerar och att oanvända stolpar tas bort.


Dessutom kommer vi att iordningställa en belyst löpslinga med ordentlig markbeläggning. Vi kommer att förorda gult sken istället för vitt, så kommer slingan att fungera fint även för skidåkning vintertid. Med dessa åtgärder kommer vi säkert att få se fler glada ansikten i skogen.



KVS-skogen är kommunens ansvar.

Åt skogen med kommunen!



Äta i Ängelholm och bajsa i Båstad?



Hundägare i Vejbystrand har det inte lätt. Det finns få möjligheter att bli av med den svarta bajspåsen under kvällspromenaden med hunden. I varje fall om man ska följa lagar och förordningar.

Det är förbjudet att kasta hundbajs i papperskorgarna invid busshållplatserna. Det finns det stora plakat som talar om. Händer det dras hela papperskorgen in.

Det samma torde gälla för papperskorgarna på vårt öde torg i centrum.


Längs den vidsträckta stranden i Vejbystrand finns heller inga papperskorgar och i den s.k. KVS-skogen finns ingen möjlighet att bli av med påsen, utom att kasta den i naturen.


Hundbajskorgarna tömdes under vintern endast av de nyårssmällande ungdomarna. Ingen vacker syn i flera månader efter. Dessutom är bajskorgarna ofta så fulla att skator, kråkor och måsar drar upp påsarna och mättar sin hunger med ”godiset”.


Varför kan vi inte ha det som i grannkommunen? Ett stenkast in i Båstad kommun är det så tätt mellan hundlatrinerna att, när du står vi en, så kan du se till nästa. Dessutom hänger det påsar invid hundlatrinerna, om hundägaren mot förmodan glömt påsen hemma.


Fram för fler vältömda latriner, placerade där vejbyborna går mest, som utanför skolor, vid lekplatser, i centrum och vid populära rastområden i utkanterna.

Vejbypartiet kommer aktivt att arbeta för att vi får fler hundlatriner i Vejbystrand. Så kan hundarna bajsa hemma.



Hej då, Macken?




På 1950-talet fick varje by med självaktning en egen bensinmack. Ibland flera. Så även i Vejbystrand. 
Barn, som växte upp då, gladde sig åt varje ny mack, för det var ett tecken på tillväxt och framtidstro.

Idag är det betydligt längre mellan mackarna. I Vejbystrand finns sedan flera år ingen mack alls. Pumparna är borta, tankarna är tömda. Men själva macken står kvar, öde.

Det är vad det uppväxande släktet ser idag när de leker på förskolan mittemot.


Ett starkt Vejbyparti kommer att undersöka möjligheten att tillsammans med ägare av macken utveckla densamma för bil- och motorintresserade i alla åldrar. Här ska finnas möjlighet att hyra smörjgrop för egna enklare reparationer. Det ska finnas plats för båtmotorvård och den som vill tvätta sin bil för hand ska få möjlighet till det. I en del av lokalerna inrättas ett ungdomscafé.

Annars blir det ”hej då, macken” för alltid.


Ibland kan det minst tankbara vara det bästa tänkbara!


Dubbelt glädjande beslut av Ängelholms kommun



För ca en månad sedan föreslog politikerna i Ängelholm att en förbudszon för båtar, vattenskidåkning och surfing på 100 m från stranden är tillräcklig för att undvika olyckor mellan motorbåtar/vattenskotrar och badande. Även om man lade in brasklappen att man ville göra en utvärdering efter sommaren 2011.

Många har framfört synpunkter på förslaget, inte minst Vejbypartiet.


Det är därför glädjande att kommunen nu ändrat uppfattning. På kommunens hemsida uppdaterad så sent som den 29 mars 2011 står att läsa bl.a. följande:


Windsurfing, vattenskidåkning samt ankring av båtar är endast tillåtet längre ut än 200 m från stranden. Vattenskoteråkare hänvisas till allmänna farleder (se Sjöfartverkets hemsida) och får alltså inte förekomma vid allmänna badplatser! Samma regler gäller för offentliga badplatser i Magnarp och Vejbystrand.


För såväl Vejbypartiet som övriga vejbybor att beskedet dubbelt glädjande. 200 meter istället för 100.


Så lite skäll. På samma sida nämner kommunen vilka regler som gäller för hundar på stranden samt vilka hundbad det finns. Som vanligt är det omtyckta ”hunnabadet” i Vejbystrand totalt bortglömt.


RSS 2.0